UNESCO Associated Schools

eTWINNING SCHOOL

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Γαλλικό Τμήμα - Γαλλοφωνία

La Francophonie

Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, η Γαλλοφωνία γιορτάζεται και στις πέντε ηπείρους.Το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες  Πρεσβείες στην Ελλάδα διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας  για να παρακινήσουν τους νέους να εκφραστούν μέσω της γαλλικής γλώσσας.

Στο Κολέγιο μας, η συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό αποτελεί θεσμό και η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, στις  20 Μαρτίου,  γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ενθουσιασμό από τους πιο μικρούς έως και τους πιο μεγάλους μαθητές του σχολείου μας με παιχνίδια, τραγούδια και χορό. 

2024

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2024 είχε ως θέμα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και στην ατμόσφαιρα γιορτής που αποπνέει η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ’  τάξης συμμετείχαν στον Διαγωνισμό. 

Αρχικά, διάλεξαν έναν ολυμπιονίκη αθλητή. Στη συνέχεια, εμπνεύστηκαν από τους Φρύγες (Les Phryges)  και κατασκεύασαν μια δικιά τους μασκότ. Τέλος, δημιούργησαν ένα συνεργατικό βίντεο όπου παρουσίασαν και μιμήθηκαν τους ολυμπιονίκες αθλητές, χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα. 



2023

Concours national de la francophonie 2023 en Grèce : Cabinet de curiosités
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2023!

Το τμήμα Ε1 Γαλλικών του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» απέσπασε το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023, στην κατηγορία Επιπέδου Α1!

Οι μαθητές της Ε1 γαλλικών, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας γαλλικών, δημιούργησαν τα δικά τους «Αξιοπερίεργα Γαλλόφωνα Εκθέματα», έγραψαν στα γαλλικά την περιγραφή τους και τα παρουσίασαν σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, συνοδευόμενο από μια ακροστιχίδα με όλα τα διάσημα Γαλλόφωνα άτομα που γνώριζαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοτικό «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης ήταν το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα που απέσπασε Βραβείο Γαλλοφωνίας 2023!
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πηνελόπη Σταυρίδου


Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023: Δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων. Η ιδέα ενός σχεδίου εργασίας με θέμα τα δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων (cabinets de curiosités) γεννήθηκε με αφορμή την έκθεση «Visitations» του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη. 

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ Δημοτικού είχαν τη χαρά να περιηγηθούν στην όμορφη έκθεση και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα που δημιούργησαν τα μεγαλύτερα παιδιά στο πλαίσιο του Διαγωνισμού. 


2022

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης φαντάστηκαν το δικό τους ζωολόγιο και δημιούργησαν ένα παιχνίδι με 7 οικογένειες ζώων. 


2021

« NOTRE COLLECTION DE RÊVES ET DE DÉCOUVERTES ... »
Guide insolite en langue française de notre Grèce secrète

Ο Διαγωνισμός της Γαλλοφωνίας, τη σχολική χρονιά 2020-2021, είχε την παρακάτω θεματική: «Η δική μας συλλογή ονείρων και ανακαλύψεων, ένας ασυνήθιστος οδηγός εξερεύνησης της μυστικής μας Ελλάδας, στα γαλλικά...». 

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, σύμφωνα με το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους, δημιούργησαν ένα φανταστικό νησί. Αρχικά, επινόησαν ένα όνομα στα γαλλικά, το οποίο είχε σχέση  με τα χαρακτηριστικά του νησιού αυτού. Στη συνέχεια, ζωγράφισαν τον χάρτη του νησιού, με τα σημαντικότερα αξιοθέατα και, τέλος, φαντάστηκαν έναν σχετικό μύθο. 

Η περίοδος της Πανδημίας δεν τους στέρησε τη διάθεση να αναδείξουν, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργικότητά τους, τη δική τους συλλογή ονείρων, σε συνδυασμό με  τη γαλλική γλώσσα. «Rêves d’îles = Νησιώτικα όνειρα...».

2019

«Το θησαυροφυλάκιο των θαυμάτων της Γαλλοφωνίας» 
Όταν η Γαλλική γλώσσα εμπνέει…

Με αφορμή τον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2019, οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν ένα μικρό βιβλίο με θέμα «Fantaisie animale = Φανταστικά ζώα….». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φανταστούν 4 αξιοπερίεργα ζώα και να τα αναπαραστήσουν. Με τα έργα τους, κατάφεραν να αναδείξουν την καλλιτεχνική τους δημιουργικότητα, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, τη γαλλική γλώσσα, για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά αυτών των ζώων και τον πραγματικό ή φανταστικό τόπο που μπορούμε να τα συναντήσουμε. 

2018

VERT]IGES… PLANTES ET RACINES MAGIQUES

Οι μαθητές της Ε' συμμετείχαν και φέτος στον Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας 2018. Εμπνεύστηκαν από το θέμα και επινόησαν φυτά με μαγικές ιδιότητες, ικανά να θεραπεύουν ασθένειες, να δίνουν φως στους τυφλούς συνανθρώπους μας, να φέρνουν ειρήνη στον κόσμο. Οι μικροί μάγοι χρησιμοποίησαν την φαντασία και τις γνώσεις τους στην γαλλική γλώσσα, για να δημιουργήσουν ομαδικά ένα ψηφιακό φυτολόγιο. 


2017

Οι μαθητές της Ε’ επέλεξαν ένα παραμύθι και μελέτησαν  την ιστορία του στην τάξη. Στην συνέχεια φαντάστηκαν και σχεδίασαν το κοστούμι του ήρωα της επιλογής τους και στη συνέχεια το κατασκεύασαν σε πραγματικό μέγεθος. 

Présentation du personnage choisi

Je suis la mamie du Petit Chaperon rouge ,  je m’ appelle Marika et j’ ai 66 ans. J’  ai les yeux noirs et les cheveux gris et je porte des lunettes. Comme je suis assez vieille et j’  habite dans la forêt, je ne peux pas sortir souvent. Alors, ma petite fille vient presque chaque jour et elle m’  apporte des fruits, du pain, du lait et des gâteaux….. Elle est très gentille et souriante !

Ces derniers jours je suis tombée malade, c’ est pourquoi je l’  attends avec impatience pour passer du temps ensemble… Je l’  aime beaucoup !


2016

Οι μαθητές/τριες του Ε2 τμήματος του Δημοτικού «Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ», με την καθοδήγηση της καθηγήτριας γαλλικών, κ. Ιουλίας Γεωργιάδου, έγραψαν στα γαλλικά το σενάριο ενός κόμικ με θέμα: «Η γεύση των λέξεων», και απέσπασαν το 3ο βραβείο ανάμεσα σε 3.000 συμμετοχές! Η παραγωγή του κόμικ έγινε σε μορφή TOONDOO. Επιλέχθηκε η κρητική συνταγή ξεροτήγανα, λόγω της καταγωγής κάποιων μαθητών από την Κρήτη. Στόχος ήταν να γίνει γνωστή μια παραδοσιακή συνταγή, χρησιμοποιώντας τις προτεινόμενες λέξεις του διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας, και προκαλώντας ταυτόχρονα και τη γαστρονομική περιέργεια όσων θα ήθελαν να τη γευτούν. 

Οι μαθητές/ τριες του Ε1 ετοίμασαν μια τηλεοπτική εκπομπή επιλέγοντας τη συνταγή του παραδοσιακού γλυκού  «Βαρβάρα». 



2015

Για μια ακόμη χρονιά, η Ε΄Δημοτικού ξεδίπλωσε το δημιουργικό της ταλέντο. Με θέμα «Πρόσκληση στην πόλη σας», οι μαθητές μας παρουσίασαν με τον πιο ελκυστικό τρόπο την πόλη τους! Η τάξη του Ε1 έφτιαξε  μια ψηφιακή ιστορία στα γαλλικά, εμπνευσμένη από τις 10 λέξεις- κλειδιά που πρότεινε η Επιτροπή Γαλλοφωνίας ενώ το Ε2 ένα ραδιοφωνικό σποτ. 


2014

Bραβείο στην Κατηγορία Τραγουδιού, με τους μαθητές της Ε΄ Τάξης 
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πηνελόπη Σταυρίδου



CLASSE Ε1

Οι μαθητές του Ε1, αληθινά παιδιά της Μεσογείου, ετοίμασαν εργασία για το διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας 2014.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άννα Μηλάδου


2013

Αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους οι μαθητές του Ε2 έγραψαν το δικό τους αιτιολογικό μύθο στα γαλλικά. «Γιατί μαλώνουν οι σκύλοι με τις γάτες;»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άννα Μηλάδου


2012

Οι μαθητές του Ε1 ετοίμασαν ανά ομάδες παρουσιάσεις power point εμπνευσμένες από το θέμα του Οδυσσέα. Μια επιλογή, από αυτές τις παρουσιάσεις οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. 
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άννα Μηλάδου


2011

Oι μαθητές της Ε1 εμπεύστηκαν από τις 10 λέξεις του διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας 2011 και έφτιαξαν τα δικά στους συνθήματα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον πλανήτη Γη. 

Οι μαθήτριες Ουρανία και Κλεονίκη του ΣΤ2 έγραψαν ποίημα χρησιμοποιώντας τις λέξεις του διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας 2011. Στη συνέχεια η Χριστίνα και ο Ιωσήφ το μετέφρασαν στα γαλλικά και ο Τάσος, ο Δημήτρης και η Δήμητρα το παρουσιάσαν με το δικό τους τρόπο!  

Όλοι μαζί, ορειβάτες στο ίδιο σχοινί, είμαστε όλοι φίλοι.
Δώστε το χέρι, ξεκινήστε τις αγάπες και το φαγοπότι.

Να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά, να΄μαστε χορωδία
να τραγουδάμε δυνατά και να πετά η φιλία.

Φιλόξενος εγώ, φιλόξενος εσύ, έλα στο σπίτι μου
να συνδεθούμε στο διαδίκτυο μαζί.

Όλους κάτι μας ενώνει και αυτό είναι μια μικρή κλωστή,
μην την αφήνετε να φύγει γιατί ίσως και να χαθεί.

Tous ensemble, cordée au même fil
nous sommes tous des amis
Donnez la main,
commencez les agapes.
Vivons tous harmonieusement,
devenons un chœur,
chantons fort
que l’amitié vole.
Moi accueillant, toi accueillant,
viens chez moi
pour réseauter ensemble.
Tous sont liés de quelque chose
ça c’est un petit fil,
ne le laissez pas partir
parce que peut –être il va se perdre.

dionidi 001


2010

Κατά τη σχολική χρονιά 2009 -2010 η Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού συμμετείχαν στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2010 « La prophétie des grenouilles » και απέσπασαν 2 βραβεία. Συγκεκριμένα: 


Bραβείο Αφήγησης, με τους μαθητές της Ε΄ Τάξης 
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πηνελόπη Σταυρίδου

SAUVEZ LES OEUVRES D‘ ART

Βραβείο Κατασκευών, με τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Παπαδοπούλου

2009

Κατά τη σχολική χρονιά 2008 -2009 η ΣΤ ' Δημοτικού συμμετείχε στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2009 « Des mots pour demain ». 

2007

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων


- Τελετή βράβευσης

«Καγκουρό» 2024


ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2024