UNESCO Associated Schools

eTWINNING SCHOOL

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Γαλλικό τμήμα - Εκπαιδευτικές συνεργασίες

Το τμήμα Γαλλικών σπουδών του Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια, συνεργασίες με διάφορους φορείς, αποσκοπώντας στην βιωματική μάθηση της γαλλικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα διατηρεί:

  1. Συνεργασία με το Λασαλιανό δίκτυο σχολείων 
  2. Συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα εσωτερικού-εξωτερικού
  3. Συνεργασία με  τους Σχολικούς Συμβούλους Γαλλικής Γλώσσας
  4. Συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης


1. Συνεργασία με το Λασαλιανό δίκτυο σχολείων 

Συνεργασία Λασαλιανών σχολείων Ελλάδας και αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών με ευχές στα γαλλικά

Το Λασαλιανό Δίκτυο σχολείων Ελλάδας αποτελείται από εκπαιδευτήρια που τα ενώνουν κοινοί στόχοι και όπου το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ υψηλό!

Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, πνεύμα συνεργασίας, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου μας αντάλλαξαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές στα γαλλικά, με τα Λασαλιανά  Δημοτικά του Αλίμου, της Σύρου και το Δημοτικό “Ursulines” στο Ψυχικό, στην Αθήνα. Η χαρά τους ήταν μεγάλη,  όταν έλαβαν και τις δικές τους κάρτες, γιατί η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή χαρά!

Τα γαλλικά μας ενώνουν: Θεσσαλονίκη – Σύρος

Με πολλή χαρά πραγματοποιήθηκε η 1η μας διαδικτυακή συνάντηση στο μάθημα των Γαλλικών  με το δημοτικό σχολείο Αγ. Γεώργιος, μέλος τους λασαλιανού δικτύου. Οι μαθητές της ΣΤ’, διάβασαν τα haikus που δημιούργησαν στα γαλλικά και έστειλαν με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους στους συνομηλίκους μαθητές της Σύρου. Nous sommes tous Lasalliens !  

La vie est très belle
À travers le bonjour
De la nature
Zoé V.

Tout autour de nous
Le monde n’est plus que
Fleurs de cerisiers
Marianna B.

Tombé de mon lit
effrayé mais rigolo
je vois le ciel
Maria X.

Arbre seul nu
protège tes oiseaux forts
dans la forêt
Vassilis M.

Bonjour Papillon
Avec des ailes bleu marron
Vole haut dans le ciel
Zoé S.

Le ciel est bleu
Et la fleur est colorée
Les enfants sont joyeux
Marilou P.

Il y a un lac
Avec de petits poissons
Il est cool et beau
Ralou L.

Une rencontre lasalienne:  Nos différences sont une richesse 

Οι μαθητές της ΣΤ’ είχαν την χαρά να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν στα γαλλικά με την κ.Lucie FONTAINE και την κ.Audrey HILARIO, φοιτήτριες του Λασαλιανού δικτύου από την Ρεϋνιόν, campus La Salle SAINT-CHARLES, οι οποίες επισκέφτηκαν το σχολείο μας την Τετάρτη 8-12-2021.

Αρχικά, οι δύο κυρίες παρουσίασαν  το μακρινό νησί της Ρεϋνιόν  και στη συνέχεια, απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών. Η λασαλιανή αυτή συνάντηση  ήταν σε άμεση σχέση με τον ετήσιο εκπαιδευτικό μας στόχο:  να βλέπουμε την καρδιά και όχι το φαίνεσθαι. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι οι διαφορές υπάρχουν αλλά δεν χωρίζουν. Μέσα σε έναν Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Οργανισμό, όπως ο Οργανισμός "LaSalle" οι διαφορές είναι πλούτος!! Merci, Audrey ! Merci, Lucie !


2. Συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα εσωτερικού-εξωτερικού

Soyez les bienvenus, nos amis français !

Από το 2016 έως και σήμερα, κάθε χρόνο το Γαλλικό Τμήμα έχει τη χαρά να φιλοξενεί στο σχολείο μας Γάλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Lyon και Marseille, στο πλαίσιο  της πρακτικής τους. 

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ενσωματώνονται πολύ αρμονικά στο πρόγραμμα του Γαλλικού Τμήματος του Κολεγίου μας, βοηθώντας τους μαθητές του Δημοτικού να εξασκήσουν δημιουργικά τον προφορικό τους λόγο, μέσω γλωσσικών παιχνιδιών και παντομίμας, αλλά και να τους προετοιμάσουν στην προφορική εξέταση του Πτυχίου Γαλλικής Γλωσσομάθειας DELF A1.


3. Συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Γαλλικής Γλώσσας

2014-2015 «Όταν οι μαθητές συναντούν τον Μολιέρο»

Με εφόδια τη γαλλική γλώσσα και την καταπληκτική σκηνική παρουσία, η γαλλόφωνη θεατρική ομάδα μαθητών της ΣΤ ΄Δημοτικού συμμετείχε στην εκδήλωση «Όταν οι μαθητές συναντούν τον Μολιέρο», που διοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο Γαλλικής Γλώσσας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τάνια Χρυσάφη, τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, στις 18.30, στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συνεργάστηκαν το Γαλλικό Τμήμα του Δημοτικού σχολείου «ΔΕΛΑΣΑΛ», το 1ο Γ.Σ. Τριανδρίας,  το 9ο Γ.Σ. Καλαμαριάς, το 1ο Γ.Σ. Μίκρας, το Γ.Ε.Λ. Πεύκων, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το  Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. 

Οι μικροί μας ηθοποιοί ανέβασαν ένα θεατρικό απόσπασμα του «Κατά φαντασίαν ασθενή», του Μολιέρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της καθηγήτριας γαλλικών του σχολείου μας, κ. Πηνελόπης Σταυρίδου, με τεράστια επιτυχία! 

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο διάσημος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Σαντάς, ενώ την πλαισίωσε μουσικά το μπαρόκ σύνολο του Μουσικού Σχολείου.


4. Συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Γιορτή της Πολυγλωσσίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης οι μαθητές του Δημοτικού Δελασάλ, συμμετέχουν ενεργά, είτε παρουσιάζοντας τα γαλλόφωνα παιχνίδια «Questions pour nos champions» και «Des chiffres et des lettres» είτε με δραματοποίηση κειμένων στα γαλλικά. Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 2016, η ομάδα μαθητών της Ε’ Δημοτικού έγραψαν ένα σενάριο και, στη συνέχεια δραματοποίησαν την ιστορία τους με θέμα «Τι θα συνέβαινε, αν συναντούσες έναν πρόσφυγα;» με αποκορύφωμα την απαγγελία ποιήματος που έγραψε μια μαθήτρια. 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων


- Τελετή βράβευσης

«Καγκουρό» 2024


ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2024