UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Comenius-Δραστηριότητες

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Εντυπώσεις των μαθητών/τριών της Στ’ τάξης από τη συμμετοχή τους στην 5η Συνάντηση Εργασίας του προγράμματος Comenius “Let the forests breathe”.

Το πρόγραμμα Comenius (2010-2012) είναι φανταστικό. Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και στο σχολείο μας, όταν ήρθαν οι εκπαιδευτικοί από τις υπόλοιπες 7 ευρωπαϊκές χώρες, τους μάθαμε να κατασκευάζουν συρματένια δεντράκια. Εκεί τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά. Επίσης, στην παράσταση που δώσαμε για να τους τιμήσουμε, οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με όλα: με το αγγλικό θεατρικό, με τις ηλεκτρονικές παρουσιάσεις για τη Θεσσαλονίκη και για τα είδη δέντρων στην Ελλάδα, με τα τραγούδια που τραγουδήσαμε και, φυσικά, με τους παραδοσιακούς χορούς που χορέψαμε (ειδικότερα με το "Συρτάκι"). Αυτό το πρόγραμμα ήταν για μένα μια μοναδική ευκαιρία για να μάθω για το περιβάλλον και για την ανάγκη προστασίας των δασών.
Λέανδρος Λούκας ΣΤ1
Στις 17-2-2012 οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να συνομιλήσουμε με τους δασκάλους εφτά ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβενία, Τουρκία), με αυτούς που εδώ και δύο χρόνια συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius “Let the forests breathe”. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τη στάση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών, καθώς παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση που είχαμε ετοιμάσει για τη Θεσσαλονίκη, την εργασία μας για τα είδη δέντρων στην Ελλάδα, το αγγλικό θεατρικό για τα δέντρα του κόσμου, τα επτά ευρωπαϊκά τραγούδια που τραγουδήσαμε μαζί με δικά μας από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η αποθέωση του ενθουσιασμού τους ήταν στο κλείσιμο της γιορτής όπου όλοι μαζι χορέψαμε το γνωστό σε όλους συρτάκι. Μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα μεγάλη υπερηφάνεια για όλα όσα παρουσιάσαμε και πιστεύω ότι μέσα από τη ζεστή μας φιλοξενία κάναμε και τους εταίρους μας να μας αγαπήσουν ακόμα περισσότερο. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη!
Ελένη Καρυοφύλλη, Στ1
Φέτος, που φιλοξενήσαμε τους ευρωπαίους δασκάλους του Comenius, μάθαμε να αγαπάμε το περιβάλλον και τα δάση. Ακόμη μάθαμε να τα προστατεύουμε και να τα διατηρούμε. Τους γνωρίσαμε, συνεργαστήκαμε μαζί τους και συνεννοηθήκαμε μιλώντας μόνο Αγγλικά. Επίσης, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και παίξαμε θέατρο...ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!! Τέλος ελπίζω όλοι να καταλάβατε το μήνυμα: LET THE FOREST BREATHE!!!!!!!!!!!!
Ιουλία Ρουμελιώτη, ΣΤ1
Η εμπειρία μου από το Comenius ήταν καταπληκτική. Οι συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών από τις ξένες χώρες, οι διάφορες συναντήσεις, αλλά και οι εκδηλώσεις που κάναμε θα μου μείνουν για πάντα αξέχαστες. Επίσης, τα διάφορα projects που υλοποιήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος είναι φανερό ότι ήταν φανταστικά, αφού μάθαμε πολλά πράγματα για τα δάση και για την προστασία τους. Είμαι σίγουρη ότι όσα χρόνια και να περάσουν οι αναμνήσεις αυτού του προγράμματος θα είναι ακόμα ζωντανές για εμένα και, πιστεύω, και για τους άλλους συμμαθητές μου!
Αναστασία Βογιατζή, ΣΤ1
Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολούμαι στο σχολείο μου με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, το οποίο είναι σχετικό με τα δάση και την προστασία τους.
Φέτος, λίγους μήνες πριν, ξεκίνησα μαζί με τους συμμαθητές μου τις αδιάκοπες και επίπονες πρόβες για τη γιορτή που ετοιμάζαμε για τους ευρωπαίους εκπαιδευτικούς από 7 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης που θα επισκέπτονταν το σχολείο μας. Όταν τελικά μας επισκέφθηκαν παρακολούθησαν όλο το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε για αυτούς και την τελική εκδήλωση. Έμειναν κατενθουσιασμένοι όχι μόνο από το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και από τις εγκαταστάσεις του σχολείου μας, καθώς και από τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που μας παρέχονται αλλά και από τους δασκάλους μας. Στη συνέχεια μάς δόθηκε η ευκαιρία να τους κάνουμε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα Comenius που συμμετέχουν. Οι εντυπώσεις που αποκόμισα ήταν μοναδικές. Όλοι τους ήταν ευγενέστατοι και διαθέσιμοι να μας μιλήσουν για το πρόγραμμα, τα δικά τους σχολεία, τους μαθητές τους και τις δικές τους δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα.
Θέλω από την καρδιά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δάσκαλό μου, τον κ. Τάσο Μπάρμπα (συντονιστή του προγράμματος), γιατί χάρη σε αυτό εμπλούτισα τις γνώσεις μου για τα δάση και τη σημασία τους στη ζωή μας και γνώρισα ανθρώπους από άλλες χώρες.
Νικόλαος Λαφτσίδης, ΣΤ1
Η εμπειρία μου από το πρόγραμμα Comenius ήταν θαυμάσια και θα μου μείνει αξέχαστη. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να ανταλλάξω απόψεις με παιδιά από άλλες χώρες, αλλά κυρίως να σχηματίσω μέσα μου μια άλλη εικόνα για τα δάση. Hαγάπη μου γι’ αυτά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Επίσης, έζησα και ένιωσα πράγματα που αλλιώς δεν θα είχα την ευκαιρία να τα ζήσω.Εύχομαι σε όλα τα παιδιά και τους μεγάλους που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα να θυμούνται για πάντα όλα όσα περάσαμε μαζί, μα πάνω απ’ όλα να μην ξεχάσουν ποτέ την αξία του δάσους στην ζωή μας.
Μαρία Κυριακού, Στ1

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο δάσος Σεϊχ Σου.

Την Παρασκευή το πρωί, στις 16 Μαρτίου, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία του σχολείου μας και ξεκίνησε η πολυπόθητη εκδρομή μας στο δάσος του Σέιχ Σου. Ο καιρός ήταν πολύ καλός. Όταν φτάσαμε, οι εκπαιδευτές που βρίσκονταν εκεί μας χώρισαν σε δύο ομάδες, των κοριτσιών και των αγοριών. Αρχικά μάθαμε να προσανατολιζόμαστε με τη βοήθεια της πυξίδας. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε εστία φωτιάς, μια μικρή καλύβα με ξερά χόρτα και μια φωλιά πουλιών. Στο διάλειμμα για φαγητό όλοι θαυμάσαμε την υπέροχη θέα και διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά την τεράστια συμβολή του δάσους στη ζωής μας. Τέλος, διασκεδάσαμε ψάχνοντας τον <<κρυμμένο θησαυρό>>. Η εκδρομή είχε εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τουπρογράμματος Comenius που υλοποιεί η Στ’ τάξη τα δύο τελευταία χρόνια. Ήταν μια από τις ωραιότερες εξορμήσεις που έχουμε κάνει!

Σεμίνα Ζεϊμπεκέρη ΣΤ’ 2


Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Διαδραστικός Περίπατος.

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ενθουσίασαν τους Ευρωπαίους καλεσμένους του Προγράμματος COMENIUS, με τη συμμετοχή τους στο Διαδραστικό Περίπατο, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε φέτος από το Γαλλικό Τμήμα Δημοτικού, στο δάσος του ΔΕΛΑΣΑΛ, την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου!

Περπατώντας μέσα στο δάσος, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, άλλοι κρυμμένοι και άλλοι όχι, αφηγήθηκαν όλη την ιστορία του κτήματος Δελασάλ, στα γαλλικά, με παιγνιώδη και διαδραστικό τρόπο. Είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τη φύση, να «αναβιώσουν» την ιστορία και να αποκτήσουν πολλές πληροφορίες για αυτή τη διάσημη χλωρίδα της περιοχής.


Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Επιμόρφωση μαθητών/τριων της Στ΄τάξης στη δημιουργία Ψηφιακών Ιστοριών (Digitales).

Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Μαρτίου το εργαστήριο εκμάθησης σε μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης δημιουργίας ψηφιακών ιστοριών (digitales), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius“Let the forests breathe” που υλοποιείται από το σχολείο μας. Στόχος είναι οι μαθητές/τριες να μάθουν να δημιουργούν σύντομες (2-3 λεπτών), αυτοβιογραφικές ψηφιακές ιστορίες για να μπορέσουν στη συνέχεια μέσα από αυτές να διηγηθούν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τα συναισθήματά τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Comenius και όχι μόνο. Τα εργαστηριακά μαθήματα θα διαρκέσουν δύο μήνες και θα υλοποιηθούν από τον κ. Γιώργο Μεταξιώτη και τον κ. Τάσο Μπάρμπα.

 

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Διάλεξη στους μαθητές της Στ’ τάξης για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρακολούθησαν,στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius που υλοποιούν με θέμα τα δάση, διάλεξη για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα δύο απολιθωμένα δάση στον κόσμο. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τον τρόπο σχηματισμού του δάσους, η οποία οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο νησί τα πολύ παλιά χρόνια, παρακολούθησαν παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και πληροφορίες και συμμετείχαν όλοι μαζί σε ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό παιχνίδι σχετικό με το θέμα της διάλεξης.


Σημείωση:

Σχετικά με τη δράση ενημέρωσης των σχολείων της Θεσσαλονίκης από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου έχει πρόσφατα δημοσιευτεί δελτίο τύπου σε εφημερίδες της Λέσβου και μπορείτε να βρείτε το άρθρο και στο διαδίκτυο, στις παρακάτω ιστοσελίδες.

http://www.dimokratis.gr/index.php?id=23268&view_option=subject

http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=db2990c4-26f8-4636-8f1d-d2ba1f1ba90e

http://lesvosnews.net/2012/02/28/agr-72/

Τέλος, για την παρουσίαση χρησιμοποιήθηκαν πετρώματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του σχολείου μας.

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Περιβαλλοντικά παιχνίδια στο δασάκι «Δελασάλ» από τους μαθητές της Στ’ τάξης.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης, με τη βοήθεια του κ. Χρίστου Κυρίμη, Ειδικού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν το πανέμορφο δασάκι «Δελασάλ» δίπλα από το σχολείο τους και συμμετείχαν σε μια σειρά από περιβαλλοντικά παιχνίδια που στόχο είχαν οι μαθητές να «νιώσουν» τις μυρωδιές και να «ακούσουν» τους ήχους του δάσους, καθώς και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη βιοποικιλότητά του.

Games in our Forest_Comenius_Delasalle-1 Games in our Forest_Comenius_Delasalle-3

Ο ενθουσιασμός που επικράτησε ήταν πραγματικά μεγάλος. Τα παιδιά διασκέδασαν μαθαίνοντας αποδεικνύοντας ότι, η γνώση όταν είναι βιωματική μπορεί να συμβαδίζει πολύ καλά με την απόλαυση. Στη δραστηριότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius “Αφήστε τα δάση να αναπνεύσουν» που υλοποιεί το σχολείο μας για τα σχολική έτη 2010-12, συμμετείχαν και βοήθησαν οι δάσκαλοι της Στ’ τάξης, ο κ. Τάσος Μπάρμπας (υπεύθυνος της δράσης) και ο κ. Γιάννης Δρούγκας.

 

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη της Στ’ τάξης στη Λίμνη Κορώνεια και Βόλβη.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος COMENIUS που υλοποιούν, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη σχεδόν αποξεραμένη λίμνη Κορώνεια και τη λίμνη Βόλβη με τα όμορφα είδη πουλιών που ζουν σ’ αυτόν τον υγροβιότοπο. Επίσης, μέσα από αυτήν την περιβαλλοντική επίσκεψη τούς δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούν περιφερειακά του Νομού Θεσσαλονίκης και να κάνουν σημαντικές διαπιστώσεις που αφορούν το περιβάλλον.

Την εκδρομή συνόδευσαν οι δάσκαλοι της Στ’ τάξης κ. Τάσος Μπάρμπας και κ. Γιάννης Δρούγκας.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Οι μαθητές της Στ’ τάξης καθαρίζουν το δασάκι «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης, στο πλαίσιο τουπρογράμματος Comenius που υλοποιούν, καθάρισαν από τα σκουπίδια το όμορφο δασάκι «ΔΕΛΑΣΑΛ» δίπλα από το σχολείο τους.

Μαζί με τη γυμνάστριά τους κ. Ελένη Σταμπουλή και το δάσκαλο της Στ’ τάξης κ. Τάσο Μπάρμπαφόρεσαν γάντια, πήραν μεγάλες πλαστικές σακούλες και, αφού άκουσαν προσεκτικά τις διάφορες οδηγίες που τους δόθηκαν για την ασφάλειά τους, άρχισαν να μαζεύουν όλα τα σκουπίδια που μπορούσαν να βρουν αριστερά και δεξιά στα μονοπάτια από το δασάκι, δημιουργώντας για όλους τους μελλοντικούς επισκέπτες του έναν ασφαλή και καθαρό χώρο για περίπατο μέσα στη φύση.

Cleaning the forest DELASALLE -- COMENIUS-27 Cleaning the forest DELASALLE -- COMENIUS-21

 

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Διαδραστική παρουσίαση για το δάσος στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης, στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του προγράμματος Comenius που υλοποιούν, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε διαδραστική παρουσίαση με τίτλο «Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής» από εθελοντές του Αρκτούρου.

Στη διαδραστική παρουσίαση οι μαθητές μας παρακολούθησαν με οπτικοακουστικό τρόπο τη λειτουργία του δάσους και του νερού και τη συμβολή τους στην ύπαρξη της ζωής. Προκειμένου να συνδεθεί το δάσος και το νερό με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζωή και οι λειτουργίες του δάσους παραλληλίστηκαν στην παρουσίαση με τη ζωή των παιδιών στην πόλη και συγκεκριμένα σε μια πολυκατοικία. Επιμέρους θεματικές ενότητες της παρουσίασης ήταν: α) η αναδάσωση, β) το δάσος και η βλάστηση, γ) το δάσος και οι κάτοικοί του (πανίδα), γ) οι βιολογικές λειτουργίες του δάσους, δ) το δάσος και το νερό και ε) τα περιαστικά δάση. Η παρουσίαση περιλάμβανε συνολικά διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη.

Comenius_Arctouros_Presentation Forests Comenius_Arctouros_Presentation Forests

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό σε όλη την παρουσίαση, δοκιμάζοντας τις γνώσεις τους για το δάσος και αποκτώντας νέες.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι εθελοντές του Αρκτούρου παρέδωσαν στον κ. Τάσο Μπάρμπα (Υπεύθυνο δράσης του Comenius) επιπλέον υλικό για το δάσος (αφίσα, υλικό και οπτικούς δίσκους) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως παράλληλες δραστηριότητες για επιπλέον εμβάθυνση στην τάξη.

 

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών της ΣΤ τάξης στο δασάκι «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius που υλοποιούν για δεύτερη σχολική χρονιά σχετικά με την σημασία των δασών και τις επιπτώσεις της συνεχούς αποψίλωσής τους, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο πανέμορφο δασάκι «ΔΕΛΑΣΑΛ», δίπλα ακριβώς από το σχολείο τους. Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο κ. Βασίλης Μέλφος, Λέκτορας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους μίλησε αναλυτικά όχι μόνο για την περιβαλλοντική αξία του μικρού αυτού δάσους, αλλά τους έδωσε και πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη βιοποικιλότητά του, την μακρά ιστορία του και την αρχιτεκτονική των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Dasaki DELASAL ST 2011_1 Dasaki DELASAL ST 2011_2
Dasaki DELASAL ST 2011_3 Dasaki DELASAL ST 2011_4

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έφυγαν από τη ξενάγηση αυτή εντυπωσιασμένοι, έχοντας αποκτήσει για πρώτη ίσως φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτόν τον πνεύμονα οξυγόνου που τους προσφέρει αδιάκοπα ακριβώς δίπλα από τη σχολική τους αυλή, ενώ πολύ σύντομα, όπως προβλέπεται από το παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Comenius, θα το επισκεφτούν άλλες δύο φορές: μία για να το καθαρίσουν μαζί με τη γυμνάστριά τους κ. Ελένη Σταμπουλή και τους δασκάλους τους και άλλη μία για να συμμετάσχουν σε πολύ ενδιαφέρουσες πρακτικές ασκήσεις μέσα σε αυτό, υπό την καθοδήγηση του κ. Χρίστου Κυρίμη, ειδικού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την ξενάγηση συνόδευσαν οι δάσκαλοι της Στ’ τάξης κ. Τάσος Μπάρμπας (Υπεύθυνος της δράσης Comenius) και κ. Γιάννης Δρούγκας.

 

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Συμμετοχή των μαθητών της Ε’ τάξης στη δράση αναδάσωσης της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Την Παρασκευή 03 Ιουνίου 2011, οι μαθητές της Ε’ τάξης συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Αναδάσωση και Αθλητισμός» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε αγωνίσματα όπως το μπάσκετ, τη σφαίρα και το ύψος έχοντας ως συμπαίχτες τους διακεκριμένους αθλητές όπως τον Πύρρο Δήμα, το Νάσο Γαλακτερό, τον Μπάνε Πρέλεβιτς, το Δημοσθένη Ταμπάκο, τον Παναγιώτη Ιατρούδη, το Νίκο Κεραμέα και το Νίκο Μάντζο. Στη συνέχεια, μαθητές και αθλητές, έλαβαν θέσεις για την έναρξη του αγωνίσματος βάδην από την πλατεία Αριστοτέλους έως τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Στην είσοδο του λιμένα υποδέχθηκαν τα παιδιά ο κ. Κούβελος (πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας) και ο Πρόεδρος του ΟΛΘ κ. Στέλιος Αγγελούδης επιβραβεύοντας τη συμμετοχή και την προσπάθεια τους με ένα κλαδί ελιάς. Στα χέρια των παιδιών, το κλαδί ελιάς έμοιαζε με τον μεγαλύτερο έπαινο. Στα πρόσωπα τους διάβαζε κανείς, τη χαρά και τη δόξα του νικητή μιας σημαντικής προσπάθειας.

DSC02229 DSC02255

Και κατόπιν ήρθε η σειρά της ενέργειας, των πράξεων, της προσφοράς. «Έσπασε το τσιμέντο» στο λιμάνι και όλοι τους, μαθητές και αθλητές ξεκίνησαν εκεί τη δενδροφύτευση με σκοπό τη δημιουργία ενός «πνεύμονα οξυγόνου».
http://www.hoc.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=819%3Ah-e-&catid=36%3Apress-release&Itemid=98&lang=el
Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν και να τιμήσουν την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος (05-06-2011) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεντροφυτεύοντας ‘εκεί που πριν υπήρχε τσιμέντο’.
Τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα οργάνωσαν και συνόδευσαν οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης κ. Τάσος Μπάρμπας και κ. Χαρίλαος Μαυρίδης.

 

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Παρουσίαση εργασιών με θέμα «Τα είδη των δέντρων της Ελλάδας» από τους μαθητές της Ε’ τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius.

Oι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης, συμμετέχοντας στην υλοποίηση κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος (Comenius) με θέμα: «Αφήστε τα δάση να αναπνεύσουν» («Let The Forests Breathe»), παρουσίασαν ατομικές και ομαδικές εργασίες με θέμα τα είδη των δέντρων που συναντώνται στην Ελλάδα.

Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη

Ειδικότερα, οι μαθητές, με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που διαθέτει το σχολείο μας και με τη στήριξη της κ. Νάστου (Καθηγήτρια Πληροφορικής), συνέλεξαν πληροφορίες σχετικές με τα δέντρα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, από το διαδίκτυο αλλά και από άλλες πηγές, και συνέθεσαν ολοκληρωμένες εργασίες τις οποίες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και στους δασκάλους τους.

Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη

Η συγκεκριμένη εργασία, όπως και όλες οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές σχετικά με το πρόγραμμα Comenius, έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους πάνω στα δάση, την κατανόηση του φαινομένου της αποψίλωσης (deforestation) και των σημαντικών επιπτώσεών του στην ισορροπία του περιβάλλοντος, καθώς και στην πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση της σχολικής τους κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη Παρουσίαση εργασιών με μορφή ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (Power Point Presentations) από τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης στην τάξη

Το πρόγραμμα συντονίζει ο κ. Τάσος Α. Μπάρμπας και η παιδαγωγική ομάδα του έργου αποτελείται από τους δασκάλους της Ε’ τάξης και τους καθηγητές/τριες των ειδικοτήτων.


Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη – ενημέρωση από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στους μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης.

Παρουσίαση του έργου της Πυροσβεστικής από τους πυροσβέστες Επίδειξη πυροσβεστικού οχήματος στους  μαθητές

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης μας επισκέφτηκε, μετά από πρόσκλησή μας, το χώρο του σχολείου για να ενημερώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ’ και Ε’ τάξης για την ιστορία, τη συνεισφορά και τον κοινωνικό ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά, κυρίως, για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, τι μέτρα παίρνουμε και πώς ειδοποιούμε και ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποστολή του πυροσβεστικού σώματος και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη σωστή λειτουργία της υπηρεσίας καθώς και για το πώς συμπεριφερόμαστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού μέσα από μια λεπτομερή παρουσίαση που επιμελήθηκαν οι πυροσβέστες στην αίθουσα πολυμέσων του σχολείου μας.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες οδηγήθηκαν στον προαύλιο χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα, να ακούσουν το χαρακτηριστικό ήχο της σειρήνας του και να διατυπώσουν όλες τις απορίες που είχαν, θέτοντας οι ίδιοι ερωτήσεις στον υπεύθυνο για την ενημέρωσή μας υπαξιωματικό της πυροσβεστικής.

Επίδειξη πυροσβεστικού οχήματος στους μαθητές Συζήτηση με τους πυροσβέστες

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού μπορούσε κανείς εύκολα να διακρίνει τα χαμόγελα ικανοποίησης που ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων των παιδιών, αλλά και στους ίδιους τους πυροσβέστες, οι οποίοι, όπως και δήλωσαν, θεωρούν την ενημέρωση των μικρών παιδιών πρωταρχικό τους μέλημα.

Την επίσκεψη οργάνωσαν οι δάσκαλοι της Δ΄και Ε’ τάξης και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος για την αναδάσωση που υλοποιεί η Δ΄ τάξη και του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius για τα δάση που υλοποιεί η Ε’ τάξη.

Διάλεξη με θέμα τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, τα ελληνικά δάση και την αποψίλωση τους στους μαθητές της Ε’ τάξης.

Διάλεξη του κ. Ζάγκα για την αποψίλωση των δασών.  Συζήτηση μετά τη διάλεξη με τους μαθητές και τις μαθήτριες

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, οι μαθητές της Ε’ τάξης είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius που συμμετέχουν, να παρακολουθήσουν διάλεξη του κ. Ζάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με την ελληνική βιοποικιλότητα, τα δάση μας και τη χρησιμότητά τους, καθώς επίσης και ανάλυση των κύριων αιτιών της αποψίλωσης των δασών και τις συνέπειες αυτής της πραγματικότητας στη ζωή μας.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πολυμέσων του σχολείου μας και οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Καθηγητή, διατύπωσαν ποικιλία ερωτήσεων, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα των δασών και την προστασία τους, εκφράζοντας και αποδεικνύοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, οι μαθητές ευχαρίστησαν θερμά τον Καθηγητή κ. Ζάγκα για την καλή του διάθεση να επισκεφθεί το σχολείο, να τους ενημερώσει αναλυτικά για τα θέματα των δασών και να απαντήσει αναλυτικά σε όλες τις απορίες τους.

Τη διάλεξη οργάνωσαν οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης κ. Τάσος Μπάρμπας και κ. Χαρίλαος Μαυρίδης.

Δεντροφύτευση από τους μαθητές της Δ’ και της Ε´ τάξης στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μαθητές δεντροφυτεύουν Οι μαθητές δεντροφυτεύουν

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ και Ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου μας, στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί η Δ’ τάξη και του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius που υλοποιεί η Ε΄τάξη, έλαβαν μέρος σε κοινή δράση δενδροφύτεσης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γεωπόνου κ. Τιτόπουλου και των δασκάλων τους, φύτευσαν δενδρύλλια και αρωματικά φυτά όπως, λεβάντα, δενδρολίβανο κ.ά. και ήρθαν σε επαφή με τη φύση, καλλωπίζοντας και ευωδιάζοντας την πίσω αυλή του Δημοτικού μας σχολείου.

Οι μαθητές δεντροφυτεύουν Αναμνηστική φωτογραφία των δασκάλων της Δ’ και Ε΄ τάξης με τον κ. Τιτόπουλο, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και τη Διευθύντρια του Δημοτικού κ. Αλεξάνδρα Λαπουρίδου.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα όλων μας, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μαζί με τους δασκάλους τους, έδειξαν έμπρακτα την ευαισθησία τους σε αυτό, τονίζοντας τη μικρή αλλά ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντική συνεισφορά που μπορεί να έχουν δράσεις όπως αυτή.

«Καγκουρό» 2023


Διαγωνισμός Αγγλικών '23

9ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού


- Διαβάστε περισσότερα

- Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Έργων

10ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

- Δελτίο Τύπου Τελικού

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2022

Out of the Box Challenge 2020

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007