Εγγραφές 2020-2021

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2020-2021 εδώ.

Υποτροφίες 2020-2021

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2020-2021 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 67.50.20
2310 67.43.96
FAX. 2310 67.50.21

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Επίσκεψη της Ε΄τάξης στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, επισκεφτήκαμε με τους δασκάλους μας και τον Fr. Φραγκίσκο, το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης μας, όπου διασώζεται και εκτίθεται πλήθος αντικειμένων, που συνθέτουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη την τέχνη και τον πολιτισμό της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Τα εκθέματα ήταν χωρισμένα σε αίθουσες ανάλογα με την περίοδο στην οποία ανήκουν, δηλαδή την Παλαιοχριστιανική, τη Μεσοβυζαντινή, την Υστεροβυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι Παλαιοχριστιανικοί τάφοι, που διασώθηκαν και βρίσκονται στο μουσείο ολόκληροι, με τις τοιχογραφίες τους. Επίσης, μας άρεσε η αίθουσα με την αναπαράσταση του χώρου υποδοχής ενός πλούσιου σπιτιού της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης από το οποίο πήραμε πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις δραστηριότητες των κατοίκων της. Εσείς το ξέρατε ότι οι Βυζαντινοί έτρωγαν ομελέτα με κρεμμύδια; Μας εντυπωσίασαν ακόμη τα βαρύτιμα κοσμήματα των γυναικών και οι ζωηρόχρωμοι χιτώνες τους.

Σε άλλες αίθουσες, της Μεσοβυζαντινής περιόδου, δέος μας προκάλεσαν οι θησαυροί με τα άφθονα χρυσά νομίσματα και τα περίτεχνα ψηφιδωτά.

Περνώντας στην Υστεροβυζαντινή περίοδο, θαυμάσαμε ιερατικά άμφια, ένα υπέροχο ξύλινο τέμπλο και τις εικόνες των Αγίων με τα ζωηρά χρώματα, την εκφραστικότητα των προσώπων και τη χρυσή επένδυση, δείγμα της μεγάλης καλλιτεχνικής άνθησης εκείνης της εποχής.

Τέλος, στην αίθουσα με θέμα το βυζαντινό κάστρο παίξαμε και μάθαμε για την οχύρωση των πόλεων εκείνης της εποχής, τα όπλα αλλά και τα αντικείμενα της καθημερινότητας όπως το πινάκιο, το λαγήνι και η τσούκα.

Με την επίσκεψή μας αυτή νιώσαμε πραγματικά ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε κέντρο του Βυζαντινού πολιτισμού κι αισθανθήκαμε την αίγλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης

Διαγωνισμός Αγγλικών '20

6ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά

- Διαβάστε περισσότερα

- Αποτελέσματα

Out of the Box Challenge 2020

7ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός «Πυθαγόρας»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007