UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
1. Ενόργανη γυμναστική
2. Ποδηλασία
3. Tae Kwon Do
4. Ποδόσφαιρο
5. Καλαθοσφαίριση
6. Πετοσφαίριση (volley)
7. Αντισφαίριση (tennis)
8. Parkour
9. Στίβος
10. Κολύμβηση
11. Σκάκι
12. Yoga
13. Ξιφασκία
                        1. Ενόργανη γυμναστική


                        Στον όμιλο της Ενόργανης Γυμναστικής, τα παιδιά είναι χωρισμένα σε τρία  τμήματα. Στο πρώτο, συμμετέχουν παιδιά Α'-Β' Δημοτικού, στο δεύτερο Γ'-Δ' Δημοτικού, ενώ στο τρίτο Ε΄-ΣΤ΄.  Στη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές, μέσα από μία ευχάριστη διαδικασία, μυούνται στον υπέροχο κόσμο της γυμναστικής. Ανάλογα με τα σωματικά προσόντα και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή, τα παιδιά μαθαίνουν να εκτελούν απλές ασκήσεις εδάφους της Ενόργανης Γυμναστικής, όπως για παράδειγμα κυβίστηση, ανακυβίστηση, τροχό, τροχό με ένα χέρι, ροντάντ, αλλά και πιο σύνθετες, όπως κατακόρυφη στήριξη, κατακόρυφη γέφυρα και χειροκυβίστηση εμπρός και πίσω. Επίσης, οι μαθητές εξασκούνται στους κρίκους, στους παράλληλους ζυγούς, στη δοκό ισορροπίας  και στον ίππο αλμάτων. Σημαντική θέση στο μάθημα έχουν οι ασκήσεις της Ακροβατικής Γυμναστικής, όπως πυραμίδες δύο ή περισσοτέρων ατόμων, οι οποίες μαθαίνουν στα παιδιά να είναι υπεύθυνα, να συνεργάζονται αρμονικά και να σέβονται τη διαφορετικότητα του καθενός. Στο τέλος της χρονιάς, τα παιδιά συμμετέχουν στο Αθλητικό Φεστιβάλ του σχολείου με γυμναστικές ασκήσεις, καθώς και με προγράμματα που συνοδεύονται από μουσική.

                        Σκοπός μας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά, μέσα από τα μαθήματα, όσο το δυνατόν περισσότερες κινητικές εμπειρίες, δύναμη, ευλυγισία, σωστή στάση σώματος και, το κυριότερο, να μάθουν να αγαπούν τη γυμναστική.


                        2. Ποδηλασία

                        Στο σχολείο μας λειτουργεί από το 2011 τμήμα ορεινής ποδηλασίας (mountain bike), μια μορφή άσκησης, που αποδεδειγμένα βοηθάει τα παιδιά να έχουν χαμηλότερο στρες αλλά και μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.

                        Η ποδηλασία βελτιώνει τη διάθεση και απελευθερώνει το άγχος, δημιουργώντας μια έκρηξη ενδορφινών στον εγκέφαλο του παιδιού, κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν απλά παρατηρήσετε τις εκφράσεις των παιδιών, όταν ποδηλατούν.

                        Η ποδηλασία φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στη φύση, σε σχέση με τα περισσότερα αθλήματα, κάτι που τα κάνει να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται το περιβάλλον και να φέρονται με μία πιο υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό. Αναγνωρίζουν, από αυτήν την ηλικία, τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στη φύση και λαμβάνουν πιο ενεργή στάση αντίστασης σε οποιονδήποτε το καταστρέφει.

                        Η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι τα μόνα αθλήματα στα οποία ο αθλητής δεν θα μεταφέρει ποτέ όλο το βάρος του, κάτι που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση κακώσεων υπέρχρησης που συναντώνται σε άλλα αθλήματα. Η ποδηλασία είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που επιβάλλουν τη χρήση κράνους και αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί σε λιγότερους κρανιοεγκεφαλικούς τραυματισμούς, οι οποίοι είναι οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί για ένα παιδί.

                        Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, όπου ένα λάθος απλά θα στείλει την «μπάλα στην κερκίδα», η ποδηλασία «αναγκάζει» τα παιδιά να ωριμάσουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους, αφού μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως τα λάθη τους έχουν άμεσο αντίκτυπο και, τις περισσότερες φορές, είναι οδυνηρά. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία πως, κάθε φορά που κρατάνε το τιμόνι στα χέρια τους, πρέπει να φέρονται υπεύθυνα και ώριμα, κάτι που θα λειτουργήσει σαν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Καλλιεργούν ταυτόχρονα και την οδηγική συμπεριφορά που θα αναπτύξουν ως ενήλικες.

                        Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε την ποδηλασία ως άθλημα του παιδιού σας, όμως ο πιο σημαντικός είναι γιατί θέλετε να δείτε το παιδί σας ευτυχισμένο και χαρούμενο.  Ας μην ξεχνάμε πως το ποδήλατο είναι απ’ τα πιο αγαπημένα παιχνίδια ενός παιδιού και είναι αυτό που του χάρισε για πρώτη φορά την αίσθηση της αυτονομίας και της ελευθερίας, κάτι που σίγουρα ξανανιώθετε κι εσείς, κάθε φορά που σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε ποδήλατο.

                        Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, στην ώρα της Ζώνης Δραστηριοτήτων, στον προστατευόμενο χώρο του άλσους «ΔΕΛΑΣΑΛ».

                        Απαραίτητα εφόδια: ποδήλατο, το οποίο θα αποθηκεύεται σε χώρο του σχολείου και ποδηλατικό κράνος.


                        3. Tae Kwon Do

                        Τα τμήματα TaeKwon- Do του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» λειτουργούν ως προς τη διδακτέα ύλη, τις εξετάσεις των ζωνών, το αγωνιστικό κομμάτι και τους υπόλοιπους κανονισμούς του αθλήματος, βάσει των κανονισμών της Αθλητικής Ομοσπονδίας TaeKwon- Do Ελλάδος (Α.Ο.Τ.Ε), η οποία είναι επίσημο μέλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

                        Η σχολή TaeKwon- Do του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» έχει τρία τμήματα, τα οποία ανταποκρίνονται στην ηλικία και στο επίπεδο γνώσης του αθλήματος. Κάθε χρόνο, η σχολή, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο προπονητή, διοργανώνει δύο φορές (Δεκέμβριο και Ιούνιο) επίσημες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εξετάσεις, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν τα παιδιά τους τη ζώνη του επιπέδου τους (μισή κίτρινη-κίτρινη, μισή πράσινη-πράσινη, μισή μπλε-μπλε, μισή κόκκινη-κόκκινη).

                        Το κόστος των εξετάσεων εξαρτάται από τον βαθμό που παίρνει ο μαθητής και περιλαμβάνει την απονομή της ζώνης και του επίσημου διπλώματος της Α.Ο.Τ.Ε., που είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

                        Στον όμιλο του TaeKwon -Do τα παιδιά μαθαίνουν τη φιλοσοφία του αθλήματος και εξασκούνται στα βασικά λακτίσματα (Apchagi, Dollyo chagi, Naerio chagi), στις γροθιές και στα βασικά μπλοκ αυτοάμυνας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή εκτέλεσή τους. Επίσης, προπονούνται στις πρώτες συγχρονισμένες κινήσεις («Σταυροί»), οι οποίες είναι εισαγωγικές για την εκμάθηση των πιο σύνθετων κινήσεων (TUL) στα αμέσως επόμενα επίπεδα. 

                        Ακόμη, με τη μορφή παιχνιδιών, οι αθλητές βελτιώνουν τις φυσικές ικανότητες της δύναμης, της ευλυγισίας και της ταχύτητας (κυρίως αντίδρασης), ενώ, παράλληλα, βελτιώνεται το επίπεδο αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και πειθαρχίας.

                        Οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων είναι απαραίτητο να φορούν τη στολή του TaeKwon-Do στο μάθημα, καθώς επίσης και όταν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις της σχολής. Μπορείτε  να προμηθεύεστε τη στολή είτε από τον δάσκαλο είτε μόνοι σας.

                        Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο προπονητή, καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 13.15’ έως τις 13.40’.



                        4. Ποδόσφαιρο

                        Στον όμιλο ποδοσφαίρου πραγματοποιείται εκμάθηση βασικών αρχών που διέπουν το άθλημα του ποδοσφαίρου, ανάπτυξη τεχνικών και φυσικών ικανοτήτων, εκμάθηση τακτικών χαρακτηριστικών, καθώς επίσης και κανόνες συμπεριφοράς.  Εκτός από την ανάπτυξη του ταλέντου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο παιδαγωγικό και στο ψυχαγωγικό κομμάτι του αθλήματος.

                        Λειτουργούν τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία των μαθητών:

                        • Τμήμα Α΄& Β΄ τάξης Δημοτικού,
                        • τμήμα Γ΄& Δ΄ τάξης Δημοτικού,
                        • τμήμα Ε΄& ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού,

                        με κύριο σκοπό τη σταδιακή στελέχωση της σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου του Δημοτικού.

                        Η ομάδα ποδοσφαίρου του Δημοτικού συμμετέχει κάθε χρόνο στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, καθώς και σε φιλικούς αγώνες με αντίστοιχες ομάδες Δημοτικών σχολείων.

                        Όλα τα τμήματα ποδοσφαίρου της Ζώνης Δραστηριοτήτων συμμετέχουν, τόσο σε εσωτερικά τουρνουά που διοργανώνονται εβδομαδιαία σε αυτή τη ζώνη όσο και στο ετήσιο Αθλητικό Φεστιβάλ του σχολείου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

                        Το μάθημα διεξάγεται από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής, με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο, κατόχους διπλωμάτων προπονητικής ποδοσφαίρου της UEFA.


                        5. Καλαθοσφαίριση

                        Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στη χώρα μας. Προάγει την επικοινωνία και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των αθλουμένων, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιληπτικών δεξιοτήτων στις μικρές ηλικίες.

                        Οι μαθητές που συμμετέχουν στον όμιλο Καλαθοσφαίρισης είναι χωρισμένοι σε τρία τμήματα:

                        Στο Α΄ τμήμα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ - Β΄ τάξης του Δημοτικού, οι οποίοι διδάσκονται εκμάθηση ντρίμπλας, ασκήσεις επαφής με την μπάλα, πιάσιμο της μπάλας, καθώς και παιγνιώδεις ασκήσεις, με σκοπό την εξοικείωση με την μπάλα και τον χώρο του γηπέδου.

                        Στο Β΄ τμήμα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ - Δ΄ τάξης, οι οποίοι διδάσκονται εκμάθηση πάσας και υποδοχής της μπάλας, μπάσιμο, στατικό σουτ, στάση ετοιμότητας και αμυντική θέση ισορροπίας, αμυντικά γλιστρήματα, ντρίμπλα και επιθετική συνεργασία 2-3 παικτών.

                        Στο Γ΄ τμήμα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι διδάσκονται jump shot, προσποιήσεις, ξεμαρκάρισμα, άμυνα-επίθεση, παιχνίδι με κύριο σκοπό τη σταδιακή στελέχωση της σχολικής ομάδας Καλαθοσφαίρισης του Δημοτικού.

                        Η ομάδα Καλαθοσφαίρισης του Δημοτικού συμμετέχει κάθε χρόνο στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, καθώς και σε φιλικούς αγώνες με αντίστοιχες ομάδες Δημοτικών σχολείων.

                        Όλα τα τμήματα καλαθοσφαίρισης της Ζώνης Δραστηριοτήτων συμμετέχουν τόσο σε εσωτερικά τουρνουά που διοργανώνονται εβδομαδιαία σε αυτή τη ζώνη όσο και στο ετήσιο Αθλητικό Φεστιβάλ του σχολείου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.


                        6. Πετοσφαίριση (volley)

                        Στο Δημοτικό «ΔΕΛΑΣΑΛ» ο όμιλος του βόλεϊ απευθύνεται στις τάξεις Γ', Δ', Ε' & ΣΤ' Δημοτικού.

                        Σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/μαθήτριες, μέσα από μία σειρά προπαρασκευαστικών ασκήσεων, να εξοικειωθούν με το άθλημα του βόλεϊ και τους βασικούς του κανόνες και να μυηθούν στις βασικές δεξιότητες του αγωνίσματος: πάσα, μανσέτα και σερβίς, με κύριο σκοπό τη σταδιακή στελέχωση της σχολικής ομάδας πετοσφαίρισης του Δημοτικού.

                        Η ομάδα πετοσφαίρισης του Δημοτικού συμμετέχει κάθε χρόνο στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, καθώς και σε φιλικούς αγώνες με αντίστοιχες ομάδες Δημοτικών σχολείων.

                        Όλα τα τμήματα πετοσφαίρισης της Ζώνης Δραστηριοτήτων συμμετέχουν τόσο σε εσωτερικά τουρνουά που διοργανώνονται σε αυτή τη ζώνη όσο και στο ετήσιο Αθλητικό Φεστιβάλ του σχολείου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια αυτών των τουρνουά, όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες στο βόλεϊ και, παράλληλα, να γευθούν τη χαρά της συμμετοχής.


                        Ομάδες αθλοπαιδιών Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» (για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις)

                        Οι μαθητές εντάσσονται στις Ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ και Ποδοσφαίρου του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ», ύστερα από επιλογή των αντίστοιχων εκπαιδευτών - προπονητών. Στόχος των ομάδων είναι αφενός η συμμετοχή του σχολείου μας σε τοπικά τουρνουά και σχολικά πρωταθλήματα, αφετέρου η τόνωση της αθλητικής δραστηριότητας των μαθητών μας, στην κρίσιμη περίοδο της προεφηβείας τους.


                        7. Αντισφαίριση

                        Το ευγενέστατο και μαγευτικό άθλημα του τένις, αν και φαίνεται εύκολο, στην πρακτική του εφαρμογή απαιτεί βελτιωμένες ικανότητες μυϊκής συναρμογής και συντονισμού, μεταξύ ανθρώπου και ρακέτας, χώρου και μπάλας, δηλαδή μια αρμονία στην κίνηση, τεχνική κατάρτιση και αναπτυγμένα αντανακλαστικά.

                        Η προπόνηση των αρχαρίων (Α’ – Β’ Δημοτικού) περιλαμβάνει:

                        • τεχνική ανάλυση των βασικών χτυπημάτων forehand – backhand, 
                        • πρακτική εξάσκηση,
                        • προσέγγιση των κανονισμών του αθλήματος.

                        Η προπόνηση του τμήματος της Γ’ – Δ’ Δημοτικού περιλαμβάνει:

                        • τεχνική ανάλυση των βασικών χτυπημάτων forehand – backhand με μετακίνηση, 
                        • πρακτική εξάσκηση, 
                        • εκμάθηση των κανονισμών του αθλήματος.

                        Η προπόνηση των τμημάτων της Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού περιλαμβάνει:

                        • εκμάθηση, 
                        • τελειοποίηση των βασικών (forehand – backhand) και ειδικών (vole – servis) χτυπημάτων,
                        • τακτική και προετοιμασία για αγώνες.

                        Τα μαθήματα γίνονται στα γήπεδα τένις των εγκαταστάσεων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ». Οι μαθητές παίρνουν μέρος σε τοπικά τουρνουά αντισφαίρισης της ηλικίας τους. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, γίνεται επίδειξη των διδαχθέντων από τα τμήματα Α’, Β’ και Γ’, Δ’ Δημοτικού, ενώ διεξάγονται αγώνες κατάταξης και εσωτερικό πρωτάθλημα από τα τμήματα Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού.


                        8. PARKOUR - Παρκούρ

                        Τι είναι το παρκούρ: Είναι ένα άθλημα στο οποίο ο αθλούμενος μετακινείται από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β με τον πιο γρήγορο και ασφαλή τρόπο. Περιλαμβάνει άλματα, προσγειώσεις, αιωρήσεις, εξαρτήσεις, σκαρφαλώματα, περάσματα εμποδίων, τρέξιμο και τετραποδικές κινήσεις. Δηλαδή, όλες τις γενετικά προκαθορισμένες, κινητικές δεξιότητες του ανθρώπου.

                        Τα οφέλη του παρκούρ: Εξασκούνται όλες οι κινητικές δεξιότητες, βελτιώνεται η λειτουργικότητα των μαθητών, ενισχύεται η ψυχολογία και ο χαρακτήρας, καθώς μέσα από την προπόνηση εξασκεί κανείς  την  αντιμετώπιση και τη διαχείριση του φόβου, την πειθαρχία, τη συνεργατικότητα, την κρίση σε μία κατάσταση, τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητα, καθώς και την τοποθέτηση των ατομικών ορίων.

                        Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου παρκούρ: Μέσα από την προπόνηση, το παιδί μαθαίνει να ΜΗΝ ξεπερνά τα όριά του και να βάζει μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι επιτυγχάνονται με μεθοδικότητα. Γνωρίζει τον εαυτό του μέσα από την κίνηση και καταφέρνει να τον εκφράσει. Βελτιώνεται κινητικά, πνευματικά, ψυχολογικά και σωματικά. Παίζει, κοινωνικοποιείται και περνάει καλά.

                        Πώς διεξάγεται η προπόνηση: Ακολουθείται η θεωρία από τα εύκολα στα δύσκολα, από τα απλά στα σύνθετα, από το ένα στα πολλά και από τα αργά στα γρήγορα. Χρησιμοποιείται κατάλληλος εξοπλισμός (στρώματα, εμπόδια, κ.λπ.), για να μειώνεται η επικινδυνότητα. Τέλος, προσαρμόζεται η προπόνηση και οι ασκήσεις στο παιδί και όχι το αντίθετο. Οι μαθητές εκπαιδεύονται πάντα με βάση τις κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, για να  μπορέσουν να εξελιχθούν σωστά! Ο όμιλος απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου.


                        9. Στίβος, ο Βασιλιάς των Αθλημάτων (για τις Α΄, Β΄, Γ΄& Δ΄ τάξεις)

                        Ο Κλασικός Αθλητισμός (στίβος) αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα, θεαματικότερα και αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο.

                        Το άθλημα του στίβου, στις μικρές  ηλικίες, αναπτύσσει τις συντονιστικές ικανότητες του παιδιού και βοηθάει στη δημιουργία της σωστής σωματικής του διάπλασης. Προσανατολίζεται στις κινητικές ανάγκες του παιδιού, στον ψυχικό του κόσμο και στην ανάγκη του για παιχνίδι. Η ποικιλία των αγωνισμάτων και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω αυτών βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση των παιδιών και προάγουν την πολυπλευρικότητα.

                        Συνοψίζοντας, τα παιδιά μαθαίνουν το τρέξιμο, το άλμα, τις ρίψεις, τα εμπόδια, την ταχύτητα, τον συντονισμό, τον ρυθμό, την αντοχή, την απόσταση και τον χρόνο, μέσα από μια ποικιλία από παιχνίδια, όπως ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), ανάλογα με την ηλικία τους. Διδάσκονται τη συνεργασία, τον σεβασμό, να αγωνίζονται ως το τέλος και να μην εγκαταλείπουν καμία προσπάθεια.  Επίσης, τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της χρονιάς,  μαθαίνουν τα Ολυμπιακά αγωνίσματα, τους κανονισμούς,  καθώς παρακολουθούν και σχολιάζουν διάφορα στιγμιότυπα από μεγάλους αθλητές σε όλα τα αγωνίσματα!

                        Ο όμιλος του Στίβου λειτουργεί σε τρία τμήματα:   

                        • Α’ & Β’ Δημοτικού, 
                        • Γ’ & Δ’ Δημοτικού, 
                        • Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού, 2 φορές εβδομαδιαίως από τις 14:45’ έως τις 15:45’.

                        Αντικείμενα διδασκαλίας: Τεχνική δρόμων, εμπόδια (πέρασμα, όχι τεχνική), άλμα με δυο πόδια, άλμα κουτσό, άλμα ύψους (εμπόδια, σχοινάκι), ρίψεις σε στόχο (μπαλάκι, ακόντιο παιδικό), σκυταλοδρομία, δρόμοι αντοχής.

                        Δράσεις και εκδηλώσεις ομίλου:  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο του Αθλητικού Φεστιβάλ του Κολεγίου, οι μαθητές του ομίλου παρουσιάζουν σε ένα πρόγραμμα όλα τα αντικείμενα που έχουν διδαχθεί.

                        Επίσης, δημιουργείται ομάδα στίβου από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, με σκοπό τη συμμετοχή σε διάφορες διοργανώσεις κιd’s athletics αλλά και αγώνες στίβου, σε σχολικά και άλλα Πρωταθλήματα.


                        10. Κολύμβηση, η αρτιότερη μορφή άθλησης και ψυχαγωγίας (για τις Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄τάξεις)

                        Το κολύμπι είναι ωφέλιμο για  την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς, μειώνει το άγχος και δροσίζει!  Είναι μια ευεργετική άσκηση, ένα άθλημα ζωής, που ωφελεί το σώμα και τον εαυτό μας, γενικότερα. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει ωφέλιμο το κολύμπι;  Είναι μια δραστηριότητα,  που μπορεί να γίνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας  και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία αξίζουν τον κόπο, ώστε… να μπούμε στο νερό! Δουλεύουν όλοι οι μύες του σώματος και μπορεί να βελτιώσει τη γενική δύναμη ενός ατόμου, την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή, με την ελάχιστη καταπόνηση των συνδέσμων και των αρθρώσεων.

                        Με την κολύμβηση:

                        • Επηρεάζεται ευνοϊκά η λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος του παιδικού οργανισμού.
                        • Αυξάνεται η λειτουργική ικανότητα των αναπνευστικών οργάνων.
                        • Καταπολεμούνται αδυναμίες και βλάβες στη στάση του σώματος.

                        Το σχολείο μας συνεργάζεται με κλειστό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης στα Πεύκα (“Happy Swimmers”), το οποίο περιλαμβάνει θερμαινόμενη κολυμβητική δεξαμενή διαστάσεων 7x16x1,15m, με χρήση τεχνολογίας Skimmer και σταθερή θερμοκρασία νερού 32ο C. Επίσης, περιλαμβάνεται εγκατάσταση αφυγραντικών συσκευών στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας, για τη διατήρηση της υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα. H επεξεργασία του νερού της πισίνας γίνεται αποκλειστικά με φυσικά μέσα και χωρίς καμία προσθήκη χημικού. Εμπεριέχει φυσικό θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι σε υψηλή συγκέντρωση (1,2%), και καθαρίζεται περνώντας από την εξειδικευμένη, βιομηχανικού τύπου, ηλεκτρολυτική επεξεργασία του οίκου WET OXIDATION. Κατά την ηλεκτρόλυση, παράγονται ισχυρά οξειδωτικά, τα οποία ακαριαία «σκοτώνουν» τους οργανικούς ρύπους που υπάρχουν στο νερό, ενώ παράλληλα παράγονται στοιχεία τα οποία προφυλάσσουν την υγεία των κολυμβητών και αυξάνουν την ευεξία και την ασφάλειά τους.

                        Το μάθημα με τον προπονητή του κολυμβητηρίου διαρκεί 45 λεπτά και την προετοιμασία των παιδιών αναλαμβάνει η υπεύθυνη εκπαιδεύτρια του Ομίλου Κολύμβησης «ΔΕΛΑΣΑΛ».


                        11. Σκάκι

                        Το σκάκι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι και ιδιαίτερα πνευματικό άθλημα για δύο παίκτες. Παίζεται σε τετράγωνο διάγραμμα, που λέγεται σκακιέρα, επί της οποίας οι παίκτες, καθισμένοι αντικριστά, μετακινούν ο ένας τα 16 λευκά  πιόνια του παιγνιδιού και ο άλλος τα 16 μαύρα, σε εναλλάξ κινήσεις,  με βάση τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Ο σκοπός κάθε παίχτη είναι η επίτευξη “ματ” στον αντίπαλο Βασιλιά. Γενικά, το σκάκι καλλιεργεί και αναπτύσσει σπουδαία προτερήματα, όπως πειθαρχία, διαπαιδαγώγηση της θέλησης και της αντοχής, ανάπτυξη μνημονικού, ετοιμότητα, εξυπνάδα, λογική σκέψη, κ.λπ. ή, όπως έλεγαν παλαιότερα, «το ακόνισμα του μυαλού».  Το παιχνίδι βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και στη στρατηγική. Το σκάκι παίζεται, τόσο για διασκέδαση όσο και ανταγωνιστικά, σε  πρωταθλήματα  αλλά και διαδικτυακά.

                        Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι  από τα παλαιότερα σκακιστικά σωματεία, με πολλές συμμετοχές σε ατομικά και ομαδικά πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

                        Στο Δημοτικό μας σχολείο  λειτουργούν τμήματα σκακιού για όλα τα επίπεδα, στην Α΄ και στη Β’ Ζώνη  Δραστηριοτήτων.


                        12.Yoga για παιδιά

                        Η Yoga για παιδιά (5 -9 χρονών) αποτελεί ένα δημιουργικό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αναπτύξουν οι μικροί μας φίλοι σημαντικές δεξιότητες, μέσα σε ένα περιβάλλον που λείπει ο ανταγωνισμός και τη θέση του παίρνει πανηγυρικά η αποδοχή, η αλληλεπίδραση, η χαρά! Σε κλίμα ενθάρρυνσης, το παιδί αναπτύσσει το κινητικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα, ελέγχει το σώμα, την αναπνοή, τη σκέψη του μα πάνω από όλα: ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ με την πιο όμορφη παρέα, τους φίλους του!

                        Ένα μάθημα yoga στοχεύει στο να προσφέρει όσο το δυνατό περισσότερα νέα ερεθίσματα: νέο λεξιλόγιο, ιδέες, γνώσεις για το ζωικό και φυσικό κόσμο, τα οφέλη των διαφόρων στάσεων της yoga και πληροφορίες για τον κόσμο μας, την αναπνοή μας, το σώμα μας. Κάθε μάθημα ασχολείται με ένα συγκεκριμένο θέμα, συνοδευόμενο από παραμύθια, ηχοϊστορίες και τραγούδια που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

                        13. Ξιφασκία

                        Η ξιφασκία χαρακτηρίζεται ως σκάκι του σώματος και αποτελεί ένα ιδιαίτερο, πολυδιάστατο άθλημα, χαρακτηρισμένο ως φιλοσοφία και τέχνη. Τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες είναι πολυδιάστατα και είναι τα παρακάτω:
                        • Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης, ταχύτητας, ισορροπίας, συντονισμού και συναρμογής.
                        • Μειώνει το άγχος και την πίεση και συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.
                        • Κινητοποιεί τα παιδιά να λαμβάνουν σύνθετες αποφάσεις, να αναλύουν προβλήματα και να αυτενεργούν άμεσα και ψύχραιμα.
                        • Αναπτύσσει την πειθαρχία και την αυτοκυριαρχία.
                        • Βελτιώνει την ικανότητα προσοχής, τη μνήμη της μάθησης και ενισχύει την ακαδημαϊκή επίδοση και οργανωτικότητα.
                        • Προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι» (Fair play).
                        Η ξιφασκία αποτελεί άθλημα χειρισμού ξίφους, που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μέσα: α) το ξίφος ασκήσεως, β) το ξίφος μονομαχίας και γ) τη σπάθη.

                        Κάθε μέσο έχει το δικό του στυλ και έναν αριθμό κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να ακουμπήσει κάποιος τον συναθλητή του χωρίς να ακουμπηθεί.

                        Οι ξιφομάχοι προσπαθούν να κρατήσουν μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Στη συνέχεια, προσπαθούν να μειώσουν την απόσταση, διασπώντας ταυτόχρονα την άμυνα του αντιπάλου, για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα για την επίθεση.

                        Η διδακτέα ύλη:
                        Οι μαθητές που θα ενταχθούν στον όμιλο Ξιφασκίας θα διδαχθούν τα παρακάτω αντικείμενα: εξοπλισμός και χρήση του, κανόνες ασφαλείας, βήμα εμπρός-βήμα πίσω, τρόποι χρήσης και είδη σπαθιού (λαβές/ γαλλικό- ανατομικό), προβολή-νύξη-βήμα  προετοιμασίας, χρήση του ρυθμού στην ξιφασκία, χρήση της απόστασης στην ξιφασκία, είδη επιθέσεων, αγωνιστική προπόνηση, αποκρούσεις, δρομαία επίθεση, άμυνα με τα πόδια. Σε θεωρητικά θέματα οι μαθητές θα διδαχθούν για τα ιστορικά στοιχεία του αθλήματος, τον εξοπλισμό, την διαιτησία στην Ξιφασκία καθώς και  Quiz  ερωτήσεων και λεκτικά παιχνίδια για την εκμάθηση του αθλήματος.

                        Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε αγώνες του επιπέδου τους.

                        Διαγωνισμός Αγγλικών '24

                        10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



                        - Διαβάστε περισσότερα


                        - Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

                        11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

                        «Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

                        - Διαβάστε περισσότερα

                        «Καγκουρό» 2024


                        ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


                        Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
                        ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
                        2005 και 2007

                        ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023