UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Εργαστήρια Δεξιοτήτων // Το ταξίδι του νερού στο άλσος Δελασάλ.

Μια όμορφη εξόρμηση πραγματοποίησαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης στο μαγευτικό δάσος του σχολείου μας. Την ώρα της Φυσικής Αγωγής, ντύθηκαν ζεστά και ξεκίνησαν την περιήγηση στον «μικρό παράδεισο» του σχολείου μας. Η δράση αυτή έγινε επικουρικά στο πρόγραμμα του εργαστηρίου δεξιοτήτων της Δ΄ τάξης, που αφορά «τα ταξίδια του νερού». 

Η αποστολή όλων των παιδιών ήταν να ανακαλύψουν στοιχεία  που μαρτυρούν την ύπαρξη νερού στο πανέμορφο περιαστικό άλσος. Τα στοιχεία που βρέθηκαν από τα παιδιά πολλά: δύο πηγάδια, μία αποθήκη νερού, μία κρήνη από πωρόλιθο της εποχής του Άμποτ, ένα κτίσμα από το 1858, της εποχής του Άμποτ, που η πρώτη του χρήση ήταν λουτρό (χαμάμ), μια λιμνούλα, ένα σιντριβάνι, καθώς και μια υπόγεια υδρομάστευση για τη συλλογή του υπόγειου νερού και την τροφοδοσία ενός μεγάλου πηγαδιού, κατασκευής από την εποχή του Άμποτ. Στο ανατολικό όριο του δάσους, οι μαθητές ανακάλυψαν την τεράστια βελανιδιά που η ηλικία της υπολογίζεται σε περισσότερα από 200 έτη (Γεωργακοπούλου‐Βογιατζή κ.ά. 2015). 

Έγινε κατανοητό από όλα τα παιδιά ότι το νερό ήταν βασικό στοιχείο του δάσους και ότι έρεε άφθονο τα προηγούμενα χρόνια από βρύσες, συντριβάνια, χαμάμ και υπόγειες πηγές. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν βιωματικά ότι το νερό είναι η ζωοποιός δύναμη που διατηρεί  ζωντανό το πανέμορφο αυτό δάσος, το οποίο αποτελεί έναν ιστορικό Βοτανικό Κήπο, με σημαντική, καλλιτεχνική και ιστορική σημασία. Είναι ένα ζωντανό μνημείο και αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως ακριβώς τα αρχιτεκτονικά μνημεία.

Η περιήγηση στο Δάσος Δελασάλ, ακολουθώντας τα μονοπάτια ανάμεσα στα πανύψηλα υπεραιωνόβια δέντρα, τα καταπράσινα φυτά και τα πανέμορφα λουλούδια, ήταν μία όμορφη, κινητική,  αναζωογονητική και, παράλληλα, άκρως μαθησιακή εμπειρία.

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023