UNESCO Associated Schools

eTWINNING SCHOOL

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

“Teachers4Europe”–Συνεντεύξεις των συντονιστών του προγράμματος

Η Ε.E ως χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο

Συνέντευξη του κ. Χαρίλαου Μαυρίδη, εκπαιδευτικού του Κολεγίου "ΔΕΛΑΣΑΛ"
και συντονιστή του προγράμματος "Teachers4Εurope" 2012

Περιγραφή:
Με την παρούσα εργασία έγιναν γνωστές στους μαθητές, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την προετοιμασία και την επείγουσα αντιμετώπιση κρίσεων που πλήττουν σοβαρά τους λαούς εκτός  Ένωσης.  Αναδείχθηκαν δράσεις κατά τις οποίες η Ε.Ε. κινητοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Μέσα από διάφορες βιωματικές μεθόδους, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας στην τάξη και καλλιεργήθηκε κλίμα θετικής διάθεσης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας.  Έπειτα, οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες  σχετικά με δράσεις της Ε. Ε. που έγιναν στο παρελθόν και είχαν ανθρωπιστικό χαρακτήρα σε περιόδους κρίσης.  Έκαναν επίσης έρευνα (στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο – πλαίσιο) για τους κανόνες και το πλαίσιο μέσα από το οποίο συμμετέχει κάθε κράτος μέλος στο ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ε.Ε. και στην κοινωνική πολιτική της όσον αφορά τις περιπτώσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.  Στη συνέχεια με δραματοποίησης (Forum Theatre) μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μια χώρα προβάλαμε τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.

Στο τέλος έγινε αξιολόγηση της εργασίας από τους μαθητές (των γνώσεων και των εμπειριών που αποκόμισαν) και παρουσίαση των προϊόντων της στο σχολείο.

 

Δικαιώματα του Παιδιού στην Ε.Ε. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Συνέντευξη του κ. Τάσου Μπάρμπα, εκπαιδευτικού του Κολεγίου "ΔΕΛΑΣΑΛ"
και συντονιστή του προγράμματος "Teachers4Εurope" 2012

Περιγραφή: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην ελληνική κοινωνία, τα περιστατικά ρατσισμού και απόρριψης του «διαφορετικού» και του «άλλου» τείνουν να αυξάνουν συνεχώς, αποκτώντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δυσάρεστα αποτελέσματα για όλες τις πλευρές.  Ως ευρωπαίοι πολίτες, παρά τη συμμετοχή μας για πολλά χρόνια πλέον σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη, φαίνεται να αδυνατούμε τελικά να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τα ίσα δικαιώματα των «άλλων», επιλέγοντας να απορρίπτουμε τη διαφορετικότητα ακόμα και ανάμεσά μας, στερούμενοι κάθε φορά την ευκαιρία για μια πραγματικά μορφωτική αλληλεπίδραση.
Αναμφίβολα, η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει, όμως, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Αλλάζοντας αρχικά το περιβάλλον που ζούμε καθημερινά. Αλλάζοντας τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας τον άλλο. Μα, πριν από όλα, μαθαίνοντας. Μαθαίνοντας για τα δικαιώματά μας, που είναι τα ίδια δικαιώματα και των «ανεπιθύμητων άλλων» και μοιράζοντας αυτή τη γνώση με όλους γύρω μας.
Η παρούσα εργασία αποτελεί ένα σχολικό βιωματικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε στους μαθητές της Στ’ τάξης  του Δημοτικού Σχολείου του Ελληνογαλλικού Κολεγίου «Δελασάλ» στα Πεύκα Θεσσαλονίκης και είχε συνολική διάρκεια 4 εβδομάδων. Κύριο στόχο του προγράμματος αποτέλεσε η διδασκαλία με ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες και με ιδιαίτερη φυσικά προσοχή και μέριμνα ως προς τη ψυχολογία των μαθητών που το υλοποίησαν, των δικαιωμάτων του παιδιού, έτσι ώστε οι τελευταίοι να αποκτήσουν μια πιο «δημοκρατική» οπτική για τους ίδιους, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω τους, να αναθεωρήσουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους και να δράσουν τελικά προληπτικά ή και κατασταλτικά σε φαινόμενα και συμπεριφορές απόρριψης, λεκτικής ή/και σωματικής βίας μέσα στο σχολείο αλλά και έξω από αυτό.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2024