UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία Fr. Νίκου στους μαθητές της ΣΤ΄τάξης‏

O Fr Νίκος περιγράφοντας τις εμπειρίες του από την Ιεραποστολή στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. O Fr Νίκος περιγράφοντας τις εμπειρίες του από την Ιεραποστολή στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης.

“Εμπειρίες από την Ιεραποστολή στην Αϊτή”

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε μία ομιλία του Frère Νίκου, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από μία απομακρυσμένη χώρα, την Αϊτή, όπου βρισκόταν για Ιεραποστολή.

Καλωσορίσαμε τον Frère με ένα ζεστό χειροκρότημα και αυτός αφού μας χαιρέτισε, άρχισε να εξιστορεί περιστατικά από την Αϊτή, η οποία μετά το σεισμό που τη χτύπησε, βρέθηκε σε τραγική κατάσταση. Καταστράφηκαν σπίτια, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και η χώρα έγινε φτωχότερη. Μας πληροφόρησε ότι εκεί τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο αναγκάζονται να περπατούν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα.

Λίγο αργότερα μας διηγήθηκε συγκλονιστικά περιστατικά που έζησε ο ίδιος. Αρχικά, μας μίλησε για ένα κοριτσάκι που της είχε δώσει μία καραμέλα. Αυτό, αφού την έγλυψε, την τύλιξε σε ένα χαρτάκι για να τη δώσει στην αδερφή της να δοκιμάσει και εκείνη. Έπειτα, μας μίλησε για μία ημέρα που περπατούσε έχοντας στα χέρια του μια τσάντα με χρήματα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν δύο άνθρωποι οι οποίοι χτύπησαν τον Frère και του πήραν την τσάντα. Τότε, αυτός δεν αντέδρασε. Δεν τους κυνήγησε, αλλά παρέμεινε στο ίδιο σημείο. Αυτή του η αντίδραση δείχνει πόσο μεγαλόψυχος και καλόκαρδος είναι με τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Οι άνθρωποι του λεγόμενου «τρίτου» κόσμου, που μοιάζει μακρινός, βρίσκονται δίπλα μας. Σίγουρα το βιοτικό τους επίπεδο βρίσκεται κάτω από το δικό μας. Το επίπεδο, όμως, των αξιών τους, της ηθικής τους, της απλοϊκότητάς τους είναι πολύ ανεβασμένο.

Από αυτήν τη συζήτηση καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να χαρίζουν την αγάπη  και τη βοήθειά τους σε όσους τη χρειάζονται. Τέλος μας αποχαιρέτησε με μια φράση που θα τη θυμόμαστε για πάντα: «παιδιά μου, ο φτωχός είναι πλούσιος σε αισθήματα και ο πλούσιος φτωχός».

Αυτή η ομιλία ήταν πολύ συγκινητική  και μας έβαλε σε σκέψεις…

(Οι μαθητές του ΣΤ1 Μπακούτσης Π., Δροσινού Ν., Τσάχαλη Π. και Χρήστος Κ.)

 

“Η επίσκεψη του Frère Νίκου”

Μία μέρα του Οκτώβρη του 2012, ο Frère Νίκος επισκέφτηκε το σχολείο μας, το Δημοτικό του κολλεγίου Δελασάλ. Ήρθε από την Αϊτή, όπου κάνει εθελοντισμό και προσφέρει κάθε είδους βοήθεια.

Μας εξήγησε ότι εκεί επικρατεί φτώχεια και ανέχεια. Επίσης, εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά επιθέσεις για ληστεία στους δρόμους. Ο ίδιος μας είπε ότι υπήρξε τέτοιο θύμα και ήταν πραγματικά μια άσχημη εμπειρία. Μας μίλησε ακόμη και για ένα άλλο περιστατικό το οποίο μας έκανε να καταλάβουμε πόσο ανυπόφορη μπορεί να γίνει η ζωή για κάποιον που δεν έχει ούτε φαγητό. Επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα που είχε λάβει από μία κοπέλα. Ήταν η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια των οποίων η μητέρα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Εκείνη ζητούσε βοήθεια από τον Frère, καθώς, για να μπορέσει να δώσει φαγητό στις μικρότερες αδερφές της, η ίδια χόρταινε με νερό και λίγη ζάχαρη.

Τα λόγια πλέον είναι περιττά…

Γεωργιάδης Δ., ΣΤ2

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023