UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφτηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη RAMSAR για την προστασία των υγροτόπων. Το 1974, η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη.

Οι υδροβιότοποι φιλοξενούν φυτά και ζώα, τα οποία το ένα εξαρτάται από το άλλο. Μπορεί να είναι φυσικοί, όπως οι λίμνες και τα ποτάμια ή τεχνητοί όπως η λίμνη της Θέρμης. Οι υδροβιότοποι μπορεί να είναι μικροί, μεγάλοι ή και τεράστιοι. Για να προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR ο υδροβιότοπος πρέπει:

 

   1. Να μπορεί να φιλοξενήσει το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού των πτηνών.

   2. Να έχουν σταματήσει εκεί το λιγότερο 10.000 πτηνά.

   3. Να υπάρχουν ζώα και φυτά υπό εξαφάνιση.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προστατεύει 11 υγροτόπους, με νούμερο 1 το Δέλτα του Έβρου και με νούμερο 11 τη μικρή Πρέσπα. Ο δεύτερος σημαντικότερος υγρότοπος είναι η λίμνη Βιστονίδα και η λιμνοθάλασσα στο Πόρτο Λάγος. Επίσης, η λίμνη Κορώνεια και η Βόλβη. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα, που ανήκει σε τρεις χώρες, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μικρή απλώς είναι μικρότερη από τη Μεγάλη Πρέσπα. Μάλιστα, χρειάζεται μια ως μιάμιση ώρα, για να τη διασχίσει κανείς.

Μια από τις αξίες των υγροτόπων είναι ότι προσφέρουν ψυχαγωγία, καθώς οι άνθρωποι εκεί μπορούν να κάνουν διάφορα αθλήματα μέσα στο νερό. Οι υγρότοποι προσφέρουν και στην κτηνοτροφία όπως π.χ. στην Κερκίνη, όπου πηγαίνουν νεροβούβαλοι, για να τραφούν από τη βλάστηση και να πιούνε νερό από εκεί. Ακόμη, μια άλλη αξία των υγροτόπων είναι ότι παρέχει ενέργεια. Δηλαδή χάρη στα φράγματα, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, όπως στη λίμνη Κερκίνη. Επιπρόσθετα, οι υγρότοποι βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, αφού, όταν το βρώμικο νερό συναντά έναν υγρότοπο, καθαρίζεται. Κάτι άλλο που προσφέρουν οι υγρότοποι είναι ότι το νερό τους αναπτύσσει τον πολιτισμό. Οι υγρότοποι μαζεύουν νερό και το νερό φέρνει πλούτο. Επιπλέον, δίπλα στους υγροτόπους αναπτύχθηκαν οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Πράγα και η Βουδαπέστη αλλά και ελληνικές πόλεις, όπως τα Γιάννενα και το Μεσολόγγι.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι για τους υγροτόπους, όπως π.χ. αν αποξηρανθεί μια λίμνη, όπως έγινε με την Κορώνεια, είναι πολύ δύσκολο να την επαναφέρουμε στη «ζωή». Αυτές είναι οι αξίες των υγροτόπων.

Δ. Γεωργόπουλος-Κιρκινές

Β. Τσαρίκογλου

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023