UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2021-2022

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2021-2022 εδώ.

Υποτροφίες 2020-2021

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2020-2021 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η Πληροφορική στο Κολέγιο "ΔΕΛΑΣΑΛ"

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις και συνεχή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας, οι αλλαγές και οι επιδράσεις είναι απροσδόκητες και σημαντικές σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα, καθώς οι συνέπειές τους διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοινωνία. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί την ανάγκη οι μαθητές να αποκτήσουν ένα είδος "πληροφορικής κουλτούρας", που θα τους επιτρέψει να ενσωματωθούν καλύτερα στη σημερινή κοινωνία. Η ενσωμάτωση αυτή μπορεί να σημαίνει μια πιο ολοκληρωμένη συμμετοχή στα κοινά (ενεργοί πολίτες) και, γενικότερα, πιο ουσιαστική συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής, από το Νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο. Έχουμε στόχο όχι απλώς να δημιουργήσουμε χρήστες Η/Υ, αλλά να διαμορφώσουμε ένα  γενικότερο πλαίσιο «τεχνολογικού αλφαβητισμού» και να βοηθήσουμε τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου.

Για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των μαθητών της κάθε σχολικής βαθμίδας, το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται σε 3 υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» από έμπειρους και καταρτισμένους καθηγητές Πληροφορικής.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Πληροφορικής ανά τάξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με αυτό, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές συμμετέχουν και σε εσωτερικούς, εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα, παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια με έμφαση στην «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», ενώ δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού από το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Πιστοποίησης «European Computer Driving Licence» (E.C.D.L.).

ΝΗΠΙΑ
Σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής στο Νηπιαγωγείο είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με απλές βασικές λειτουργίες του υπολογιστή και να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με διάφορες χρήσεις του, ως εποπτικού μέσου διδασκαλίας, καθώς και ως εργαλείου ανακάλυψης, δημιουργίας και έκφρασης, στις  καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να προσεγγίζουν βασικές έννοιες που αφορούν τον υπολογιστή, να αποκτούν στοιχειώδεις δεξιότητες χειρισμού λογισμικού γενικής χρήσης και να «παίζουν» με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, σύμφωνα με τις δυνατότητες της ευαίσθητης ηλικίας τους. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Α΄ τάξη – Γνωριμία με τον Η/Υ
 Οι μαθητές της Α΄ τάξης μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα μέρη του Η/Υ και να κατανοούν τη λειτουργία τους, ενώ μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια εξοικειώνονται με τη χρήση τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές έρχονται σε μια πρώτη επαφή με βασικές έννοιες του λειτουργικού συστήματος των Windows, μαθαίνουν να εκτελούν απλές εντολές και να κάνουν αλλαγές σε απλές ρυθμίσεις.

Β΄ τάξη – Πληκτρολόγιο
Οι μαθητές της Β΄ τάξης ασχολούνται με την εκμάθηση του πληκτρολογίου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Μέσα από εντατικές δραστηριότητες και ασκήσεις, μαθαίνουν να απομνημονεύουν τη θέση των γραμμάτων/συμβόλων/σημείων στίξης, και αποκτούν τεχνικές δακτυλογράφησης.

Γ΄ τάξη – Υλικό και Λογισμικό Η/Υ
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης εκπαιδεύονται πάνω στο υλικό και λογισμικό μέρος των Η/Υ. Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα υλικά μέρη του Η/Υ και της Κεντρικής Μονάδας και να κατανοούν τη λειτουργία τους, γνωρίζουν τι είναι το λειτουργικό σύστημα και ποια είναι τα διαφορετικά είδη του, ενώ εξοικειώνονται με το περιβάλλον των Windows και των λειτουργιών του.

Δ΄ τάξη – Κειμενογράφος MS Word
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ασχολούνται με την εκμάθηση του κειμενογράφου MS Word. Μέσα από εντατικές δραστηριότητες και ασκήσεις, μαθαίνουν να δημιουργούν, να μορφοποιούν και να αποθηκεύουν ένα ολοκληρωμένο έγγραφο (μορφοποίηση κειμένου, διάταξη σελίδας, εισαγωγή συμβόλων, εικόνων και σχημάτων κ. ά.).

Ε΄ τάξη – Παρουσιάσεις και Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Οι μαθητές της Ε΄ τάξης συνεχίζουν την εκμάθηση του κειμενογράφου MS Word, μέσω της ενότητας «Πίνακες». Στη συνέχεια, εκπαιδεύονται πάνω στο πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων MS PowerPoint και, σε σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της τάξης τους, δημιουργούν παρουσιάσεις για το εκπαιδευτικό τους project. Στο τέλος της χρονιάς, οι μαθητές ενημερώνονται για την έννοια και λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

ΣΤ΄ τάξη – Internet, δημιουργία βίντεο και βασικές αρχές Προγραμματισμού
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ξεκινούν τη χρονιά τελειοποιώντας τις γνώσεις τους πάνω στο πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων MS Powerpoint. Στη συνέχεια, ακολουθεί η ενότητα «Διαδίκτυο», στο πλαίσιο της οποίας μαθαίνουν πώς να αναζητούν σωστά και με ακρίβεια πληροφορίες και φωτογραφίες, ενώ μέσω της εκμάθησης του προγράμματος Windows Movie Maker μαθαίνουν να δημιουργούν και να επεξεργάζονται μικρής διάρκειας βίντεο. Τέλος, οι μαθητές έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την έννοια του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής σκέψης, μέσω της εκμάθησης της προγραμματιστικής γλώσσας Scratch, καταλήγοντας στο τέλος της χρονιάς στη δημιουργία των δικών τους παιχνιδιών και στη συμμετοχή τους στον εσωτερικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού του Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ», με τίτλο «Μαθαίνω… παίζοντας».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Το Γυμνάσιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα Πληροφορικής όπως ορίζεται από το Υπουργείο. Παράλληλα όμως, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει ο μαθητής από τη διαμόρφωση αλγοριθμικής σκέψης και τη γνώση γλωσσών προγραμματισμού, στο πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» έχουν ενταχθεί και οι παρακάτω ενότητες:

Α΄ Γυμνασίου – Προγραμματισμός και Αλγοριθμική σκέψη
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις βασικές έννοιες και δεξιότητες που σχετίζονται με τον δομημένο προγραμματισμό, την αλγοριθμική σκέψη, καθώς και μεθοδολογίες επίλυσης προβλημάτων. Ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις λογικές δομές ακολουθίας, επιλογής και επανάληψης, καθώς επίσης και συναρτήσεις, για να εξοικειωθεί με το επιστημονικό πεδίο της δημιουργίας ανάπτυξης εφαρμογών.  

Β΄ Γυμνασίου – Προγραμματισμός και Ανάπτυξη Κινητών Εφαρμογών
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις προηγμένες έννοιες και δεξιότητες που σχετίζονται με τον δομημένο προγραμματισμό, καθώς και μεθοδολογίες Ανάπτυξης Κινητών Εφαρμογών. Ο μαθητής καλείται να αναπτύξει εφαρμογές για smartphone, μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας προγραμματισμού από το πανεπιστήμιο του MIT - Massachusetts Institute of Technology.

Γ΄ Γυμνασίου – Προγραμματισμός με τη γλώσσα Python
Με οδηγό την πιο αναπτυσσόμενη αντικειμενοστραφή γλώσσα της εποχής μας, εφαρμόζουμε όλες τις γνώσεις προγραμματισμού των προηγούμενων τάξεων σε πραγματικό προγραμματιστικό περιβάλλον. Η ενότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν, μέσω δραστηριοτήτων, με τη γλώσσα Python, μία σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου.

ECDL – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Από τη σχολική χρονιά 2004-2005, το Κολέγιο "ΔΕΛΑΣΑΛ" έχει εισαγάγει στα Προγράμματα Σπουδών για τους μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου το E.C.D.L. (European Computer Driving Licence - Χορήγηση "Πιστοποιητικού δεξιοτήτων στη χρήση Η/Υ").

Το European Computer Driving Licence (E.C.D.L.) είναι το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Πιστοποίησης, το οποίο - ακολουθώντας τις ίδιες προδιαγραφές και μεθοδολογία σε ολόκληρο τον κόσμο - πιστοποιεί γνώσεις Πληροφορικής και δεξιότητες στη χρήση Υπολογιστών.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων μαθητών μας διενεργούνται στα εργασστήρια Η/Υ του Κολεγίου, σε ημερομηνίες που εμείς οι ίδιοι προγραμματίζουμε, με την επίβλεψη ανεξάρτητων επιτηρητών από την E.C.D.L. Hellas.

Οι μαθητές μας δεν καταβάλλουν επιπλέον δίδακτρα και επιβαρύνονται μόνο με τα εξέταστρα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Α′ Γυμνασίου | Χρήση Υπολογιστή και Διαχείριση Αρχείων
Β′ Γυμνασίου | Παρουσιάσεις
Γ′ Γυμνασίου | Επεξεργασία Κειμένου
Α′ Λυκείου | Υπηρεσίες Διαδικτύου
Β′ Λυκείου | Υπολογιστικά Φύλλα

Α′ Γυμνασίου – Ενότητα: Χρήση Υπολογιστή και Διαχείριση Αρχείων (MS Windows)
Η ενότητα αυτή θέτει το υπόβαθρο των βασικών εννοιών και δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση συσκευών (devices), τη δημιουργία και διαχείριση αρχείων, τη χρήση δικτύων (networks) και την ασφάλεια δεδομένων (data security).

B′ Γυμνασίου – Ενότητα: Παρουσιάσεις (MS PowerPoint)
Η ενότητα αυτή επιτρέπει στους μαθητές να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τα εργαλεία παρουσιάσεων ενός υπολογιστή. Οι υποψήφιοι θα είναι σε θέση να ολοκληρώνουν εργασίες, όπως η δημιουργία, η μορφοποίηση, η τροποποίηση και η προετοιμασία παρουσιάσεων, χρησιμοποιώντας διαφορετικές διατάξεις διαφανειών προς προβολή ή εκτύπωση.

Γ′ Γυμνασίου – Ενότητα: Επεξεργασία Κειμένου (MS Word)
Η ενότητα αυτή επιτρέπει στους μαθητές να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, με σκοπό την επίτευξη καθημερινών εργασιών, όπως είναι η δημιουργία, η μορφοποίηση και η ολοκλήρωση εγγράφων μικρού μεγέθους, π.χ. επιστολών και καθημερινών εγγράφων.

Α′ Λυκείου – Ενότητα: Υπηρεσίες Διαδικτύου (Online Essentials)
Η ενότητα αυτή παραθέτει τις βασικές έννοιες και δεξιότητες που σχετίζονται με την περιήγηση στο Διαδίκτυο, την αποτελεσματική αναζήτηση πληροφοριών, τη χρήση διαδικτυακής επικοινωνίας και τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Β′ Λυκείου – Ενότητα: Υπολογιστικά Φύλλα (MS Excel)
Η ενότητα αυτή επιτρέπει στους μαθητές να κατανοούν και να ολοκληρώνουν εργασίες που σχετίζονται με τη δημιουργία, τη μορφοποίηση, την τροποποίηση και τη χρήση ενός υπολογιστικού φύλλου, σε συνδυασμό με τη χρήση βασικών τύπων και συναρτήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να δημιουργούν και να μορφοποιούν γραφήματα.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους καθηγητές Πληροφορικής στις ώρες επικοινωνίας τους.
Με εκτίμηση
Οι καθηγητές Πληροφορικής
του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

9ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα


- Αποτελέσματα

Διαγωνισμός Αγγλικών '22

8ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά

- Διαβάστε περισσότερα

- Αποτελέσματα

Out of the Box Challenge 2020

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007