UNESCO Associated Schools

eTWINNING SCHOOL

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συμμετοχή των μαθητών της Ε΄ τάξης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η ζωή στην αρχαία Μακεδονία»

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 επισκεφτήκαμε με την τάξη μας το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Θεσσαλονίκης και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή στην αρχαία Μακεδονία».

Μόλις φτάσαμε στο μουσείο, οι μουσειοπαιδαγωγοί μάς περίμεναν, μας καλωσόρισαν και μας είπαν να τις ακολουθήσουμε. Μαζί τους μπήκαμε σε μια αίθουσα του μουσείου, στην οποία συστηθήκαμε. Μετά, μας χώρισαν σε 4 ομάδες, από τις οποίες οι τρεις είχαν από 5 άτομα και η τέταρτη 4 άτομα.

Έπειτα, μοίρασαν στις ομάδες κάποια θέματα, τα οποία ήταν: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ», «ΤΑ ΟΠΛΑ», «ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» και «Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ» λέγοντάς μας ότι για εκείνη την ημέρα θα γινόμασταν μικροί αρχαιολόγοι. Τα θέματα ήταν γραμμένα πάνω σε καρτέλες, τις οποίες μοίρασαν στην κάθε ομάδα ανάλογα. Πάνω σε κάθε καρτέλα υπήρχαν οδηγίες για το πού και το πώς θα αναζητήσουμε τις πληροφορίες για τη ζωή στην αρχαία Μακεδονία. Η καρτέλα της ομάδας μου έγραφε: «Παρατηρήστε προσεκτικά στις προθήκες 22 & 23 με τα είδη του γυναικείου καλλωπισμού και τα κοσμήματα αντίστοιχα.»

Η ομάδα μου και εγώ πήγαμε στις προθήκες και αναζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με το θέμα μας. Εκεί, υπήρχαν κοσμήματα από πηλό, χρυσό και ασήμι. Υπήρχε μια χτένα από ελεφαντόδοντο, καθρέπτες από χαλκό, τσιμπιδάκι για τα φρύδια από σίδερο, πήλινα κανατάκια για τις κολόνιες τους, και θήκες για τα κοσμήματα (τις λεγόμενες «πυξίδες»). Σε ένα μικρό μπολάκι με πέτρες μόλυβδου αποθήκευαν λάδι που γινόταν μια παχύρρευστη κρέμα, την οποία άλειφαν στο πρόσωπό τους οι γυναίκες, για να δείξουν πιο λευκές, όπως απαιτούσαν τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής τους.

Μόλις ολοκληρώσαμε την έρευνά μας, παρουσιάσαμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε στις υπόλοιπες ομάδες και στο τέλος επισκεφτήκαμε το πωλητήριο του Μουσείου.

Ήταν μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Θα χαρούμε να την επαναλάβουμε.

Βασιλική Παργιανά, Μαθήτρια του Ε2’

Νικόλας Κατσιώρας, Μαθητής του Ε1’

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2024