UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σημαντική διάκριση της μαθήτριας της Στ' τάξης Αλεξάνδρας Κυρκιμτζή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έκθεσης! Συγχαρητήρια!!!

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Έκθεσης με θέμα «Σκέψεις και λέξεις για τη δημοκρατία» συμμετείχαν οι μαθητές της Στ’ δημοτικού.

Διακρίθηκε η έκθεση της μαθήτριας Αλεξάνδρας Κυρκιμτζή, η οποία προσέγγισε το θέμα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και κατέθεσε τις απόψεις της σχετικά με την αξία της Δημοκρατίας.

 

Σκέψεις και λέξεις για τη δημοκρατία

Δημοκρατία είναι ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο κυβερνάει ο ίδιος ο λαός, είτε άμεσα, ψηφίζοντας τους αντιπροσώπους του, είτε έμμεσα όπου την εκτελεστική εξουσία ασκούν οι αντιπρόσωποί του. Η δημοκρατία ως πολίτευμα γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα π. Χ. τον 5ο αιώνα, την εποχή του Περικλή.

Σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα η κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους και για την πρόοδο των πολιτών. Η δημοκρατία προστατεύει τον πολίτη, τον κάνει υπεύθυνο, τον κάνει να βάζει το κοινωνικό ενδιαφέρον πάνω από το ατομικό και του δίνει ελευθερία σκέψης και λόγου. Με τη συμμετοχή του στα κοινά ο πολίτης αισθάνεται σημαντικός και αυτό του δίνει δύναμη να αγωνίζεται όλο και περισσότερο.

Σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Μέσα από το διάλογο ο πολίτης μπορεί ελεύθερα να μιλήσει, να αρνηθεί, να παραδεχτεί, να κατηγορήσει και να προτείνει. Με το διάλογο θα υπάρξουν θετικές προτάσεις για κάτι καλύτερο που μέσα από αυτό το άτομο μπορεί να βρει την αλήθεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι όπου υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει και παιδεία, αναπτύσσονται οι τέχνες και οι επιστήμες, τα γράμματα, αφού το άτομο είναι ελεύθερο να ερευνεί, να μιλάει και να συνεργάζεται.

Έτσι λοιπόν οι συνθήκες διαβίωσης και οι σχέσεις των ανθρώπων είναι καλύτερες, με αποτέλεσμα η δημοκρατία να διαμορφώνει θετικά το «ήθος» του πολίτη.

Αντιθέτως, όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει αξιοκρατία, γίνονται διακρίσεις σε βάρος των πολιτών. Δεν υπάρχει ελευθερία, κυριαρχεί η βία και η τρομοκρατία. Χωρίς δημοκρατία αισθανόμαστε ανασφάλεια σε όλους τους τομείς, καχυποψία και φόβο για το διπλανό μας, οπότε οι ανθρώπινες σχέσεις περιπλέκονται και χάνονται. Έλλειψη δημοκρατίας σημαίνει οικονομική στασιμότητα και γενικότερα παρακμή, αφού μειώνεται η ελευθερία του ατόμου για δράση.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι για να ευδοκιμήσει ο άνθρωπος μέσα στη ζωή, πρέπει να ζήσει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον υγιές και ειρηνικό και αυτό δημιουργείται μέσα από ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Χρέος λοιπόν κάθε πολίτη είναι όχι απλώς να αγωνίζεται για την κατάσταση της δημοκρατίας αλλά να προσπαθεί να τη διαφυλάξει κιόλας με τον καθημερινό του αγώνα.

Κυρκιμτζή Αλεξάνδρα

Στ΄Δημοτικού

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023