Εγγραφές 2018-2019

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2018-2019 εδώ.

Υποτροφίες 2018-2019

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2018-2019 εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 67.50.20
2310 67.43.96
FAX. 2310 67.50.21

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Ημερολόγιο

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

Αγγλικό Τμήμα - Πρόγραμμα Σπουδών

1ος κύκλος σπουδών : Α΄ - Β΄ τάξεις.
Κατανομή ωρών : Α΄ δημοτικού – 2 ώρες την εβδομάδα
                         Β΄ δημοτικού - 2 ώρες την εβδομάδα
Στόχοι :
 • Κατανόηση αγγλικών ακουσμάτων
 • Ανταπόκριση σε απλές οδηγίες – εντολές
 • Εξάσκηση στην προφορική έκφραση
 • Συστηματική μετάβαση από τον ακουστικό, στον οπτικό (εικόνα), στο γραπτό (καρτέλα) λόγο
 • Πρώτη επαφή με την κουλτούρα της Αγγλίας
Μέσα :
· Τραγούδι, παιχνίδι, ποίηση
· Δραματοποίηση, παραμύθι και αποστήθιση σύντομων διαλόγων
· CD- ROM
· Χρήση καρτέλας (flashcards)
· Χρήση σχολικού εγχειριδίου – φυλλαδίων

Βιβλία:
· Στην Α΄ Δημοτικού η πρώτη επαφή με τη γλώσσα γίνεται μέσα από ένα βιβλίο Pre-Junior το οποίο παραμένει στο σχολείο. Στο τέλος κάθε μήνα οι γονείς λαμβάνουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με το λεξιλόγιο που διδάχθηκε στην τάξη καθώς και τις δραστηριότητες που συμπεριλήφθηκαν στη διδασκαλία του μαθήματος. Μετά τα Χριστούγεννα, οι μαθητές έχουν την πρώτη τους επαφή με το γραπτό λόγο καθώς ξεκινάει η διδασκαλία της αγγλικής αλφαβήτου.
· Στην Β΄ Δημοτικού το βιβλίο που διδάσκονται τα παιδιά είναι επιπέδου Junior. Το βιβλίο αυτό βοηθάει τους μαθητές να επαναλάβουν την αλφάβητο και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση, τη γραφή και το σχηματισμό των πρώτων τους προτάσεων. Το ίδιο βιβλίο περιλαμβάνει και γραμματική γι’αυτό συνεχίζεται έως και τα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές κάνουν ΠΟΛΛΕΣ επαναλήψεις, αφού ολοκληρώσουν την ύλη.

2ος κύκλος σπουδών : Γ΄- Δ΄ τάξεις.
Κατανομή ωρών : Γ΄ δημοτικού – 3 ώρες την εβδομάδα
                         Δ΄ δημοτικού - 3 ώρες την εβδομάδα
Στόχοι:
 • Εμπλουτισμός του λεξιλογίου
 • Διδασκαλία γραμματικών φαινομένων
 • Εξάσκηση σε ανάγνωση
 • Εξοικείωση με τα ήθη και έθιμα της Αγγλίας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες


Μέσα:
 • Αντιγραφή, ανάγνωση, ορθογραφία
 • Γραμματική, σύνταξη
 • Προφορική εξάσκηση με θεματολογία που καθορίζεται από τη συγκεκριμένη ηλικία των μαθητών
 • Χρήση δανειστικής βιβλιοθήκης
 • Στην Γ΄ και Δ΄ τάξη αρχίζει σταδιακά η ενασχόληση με τη διαθεματική προσέγγιση διδασκαλίας (projects)
 • Στα παραπάνω μέσα αυτονόητη είναι και η συνδρομή των μέσων του προηγούμενου κύκλου σπουδών, προσαρμοσμένα βέβαια στη συγκεκριμένη ηλικία


Βιβλία:
 • Στην Γ΄ Δημοτικού συνεχίζουμε τη διδασκαλία του βιβλίου του προηγούμενου έτους. Με την ολοκλήρωσή του (μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων) ξεκινάει η τάξη της A’ Senior. Στο επίπεδο αυτό οι μαθητές εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, εξασκούν τη προφορική τους δεξιότητα και έρχονται σε επαφή με καινούργια γραμματικά φαινόμενα
 • Στην Δ΄ Δημοτικού συνεχίζουμε τη διδασκαλία του βιβλίου του προηγούμενου έτους. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές κάνουν ΠΟΛΛΕΣ επαναλήψεις, αφού ολοκληρώσουν την ύλη μετά από 1 ½ χρόνο. Εντάσσονται σταδιακά ασκήσεις από τα πτυχία Starters / Movers (A1) έτσι ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με το θεσμό των εξετάσεων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για αυτά τα πτυχία είναι προαιρετική. Η κατάταξη των μαθητών στα τμήματα Αγγλικών της Ε΄ Δημοτικού γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
  - 20% από τον μέσο όρο των επαναληπτικών διαγωνισμάτων στη διάρκεια της Δ΄ Δημοτικού
  - 80% από το τελικό διαγώνισμα τον Ιούνιο της Δ΄ Δημοτικού
  Τα τμήματα κατάταξης της Ε΄ Δημοτικού ανακοινώνονται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
3ος κύκλος σπουδών : Ε΄- Στ΄ τάξεις.
Κατανομή ωρών : Ε΄ δημοτικού – 4 ώρες την εβδομάδα
                         Στ΄ δημοτικού - 4 ώρες την εβδομάδα
Στόχοι:
 • Εντατικοποίηση της προφορικής και γραπτής έκφρασης
 • Εξοικείωση με την αγγλική λογοτεχνία μέσα από κλασικές ιστορίες προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών
 • Συστηματική διδασκαλία συγκεκριμένων τύπων έκθεσης.
 • Συνέχιση της διαθεματικής προσέγγισης διδασκαλίας
Μέσα:
Στα μέσα περιλαμβάνονται όλα όσα προαναφέρθηκαν καθώς και λογοτεχνικά βιβλία, projects, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμοί,αλληλογραφία.

Βιβλία:
 • Στην Ε΄ Δημοτικού δουλεύουμε το επίπεδο Β’ Senior και Α’ Senior Advanced . Η ολοκλήρωση της ύλης γίνεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς.
 • Στην ΣΤ’ Δημοτικού δουλεύουμε τα επίπεδα C’ Senior και Β΄ Senior αντίστοιχα. Η ολοκλήρωση της ύλης γίνεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς.
 • Και τα δύο επίπεδα της Στ’ Δημοτικού προετοιμάζονται για το πτυχίο ΚΕΤ(Α2). Η συμμετοχή στις εξετάσεις γι’ αυτό το πτυχίο είναι προαιρετική.

Προμελέτη

Στον όμιλο της προμελέτης οι μαθητές χωρίζονται σε τμήματα ανά τάξη και προετοιμάζουν τα μαθήματα και τις ασκήσεις που τους έχουν ανατεθεί από τους δασκάλους τους. Υπεύθυνοι της προμελέτης είναι δάσκαλοι του σχολείου μας, που βοηθούν τα παιδιά και συνδράμουν σε κάθε απορία ή δυσκολία που αντιμετωπίζουν στα μαθήματά τους.

Χιονοδρομία

Το club χιονοδρομίας συνεχίζει φέτος , για 8η χρονιά τις εξορμήσεις του στο χιονοδρομικό κέντρο «3-5 πηγάδια» της Νάουσας. Θα πραγματοποιηθούν πέντε ημερήσιες εκδρομές και μία 3ήμερη.

Το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά με μια κλιμακούμενη ανά μάθημα διδασκαλία τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης στο σκι.

Σκοπός του club είναι μετά το πέρας των μαθημάτων ν’ αποκτήσουν τα παιδιά αυτονομία. Να μπορούν δηλαδή, να κάνουν με ευκολία σκι στις πίστες του επιπέδου τους, να χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολία τους αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου ( καρέκλες, συρόμενα lift κ.λ.π.) και να βελτιώσουν οι προχωρημένοι το επίπεδο της τεχνικής τους.

Το πρόγραμμα του club σκι απευθύνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, κάθε Σάββατο στους μαθητές της Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και στους μαθητές του Γυμνασίου, ενώ τις Κυριακές απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες της Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού.

Ορειβασία

Στον όμιλο ορειβασίας οι μαθητές ανακαλύπτουν τη φύση και τις προσωπικές τους δυνατότητες στην πεζοπορία. Ορειβατούν στα πανέμορφα και μοναδικά μονοπάτια της μακεδονικής γη. Γνωρίζουν την ένταση, την περιπέτεια, τη δράση και τη συγκίνηση που δίνει η ζωή μέσα στη φύση.

Ο όμιλος ορειβασίας δημιουργήθηκε το 1991 από την αμέριστη αγάπη του frére Nicolas, με σκοπό την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και την επαφή των νέων με τη φύση.

Οι εξορμήσεις προγραμματίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ανακοινώνονται ένα μήνα νωρίτερα.

Οι τοποθεσίες των εξορμήσεων είναι: Όλυμπος, Πιέρια (Αν. Μηλιά), Πάικο (Μεγάλα Λιβάδια), Χολομώντας, Χορτιάτης, Βόρας ή Πόζαρ Αριδαίας, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια – Δρακολίμνη – rafting στο Βίκο, Φαράγγγι Βίκου, κ.ά.

Παραδοσιακοί Χοροί

Το παιδικό τμήμα παραδοσιακών χορών του Ελληνογαλλικού Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και γίνεται μια φορά την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή).

Σκοπός του club είναι η καλλιέργεια της ελληνικής πολιτισμικής συνείδησης καθώς επίσης και η μύηση στο ρυθμό, το χορό και το τραγούδι της ελληνικής μας παράδοσης. Τέλος, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της ομάδας στον παραδοσιακό χορό, εξέχουσα βαρύτητα κατέχει η ανάπτυξη του συναισθηματικού τομέα. Το παιδί βιώνει ρόλους της ομάδας, παρατηρεί, αποδέχεται, συνεργάζεται, στηρίζει τους συγχορευτές του. Συνειδητοποιεί ότι η ομάδα αποτελεί το πλαίσιο δράσης του και ότι το κάθε άτομο είναι σημαντικό και απαραίτητο για την ομάδα.

Διδάσκονται χοροί από:
- Μακεδονία,
- Θράκη, - Ήπειρο,
- Θεσσαλία,
- Πόντο και νησιά.

Το συγκρότημα συμμετέχει στις σχολικές γιορτές και τις εκδηλώσεις του κολεγίου μας.

Χορωδία

Στόχοι αυτού του club είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου να βιώσουν από νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής.

Πέρα από την καλλιέργεια της φωνής και της καλλιτεχνικής ευαισθησίας, την ευγενή άμιλλα, την ανάπτυξη της συναδελφικότητας η συμμετοχή στη χορωδία μπορεί να αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή γνώσης της μουσικής και όχι μόνο. Έχει διαπιστωθεί ότι το χορωδιακό τραγούδι συμβάλλει στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων. Αναπτύσσει την κριτική σκέψη, καλλιεργεί την κοινωνικότητα, προωθεί την συνεργασία μεταξύ των παιδιών αλλά και τους προσφέρει την εμπειρία ότι αυτή η κοινωνική συμβίωση-συμφωνία είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο συνεργασίας αλλά και της ιδιαίτερης ατομικής συμβολής του κάθε παιδιού, χωρίς ταυτόχρονα να εξισώνει ή να ισοπεδώνει την προσωπικότητα αφού κάθε παιδί συμμετέχει στην ομαδική εκτέλεση με τη δική του ξεχωριστή φωνή.

Η χορωδία του σχολείου μας αποτελείται από 35 παιδιά ηλικίας από 8 ως 14 ετών. Εμφανίζεται είτε με τη συνοδεία της ορχήστρας του κολεγίου μας είτε μόνη, και έχει ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα μέσα και έξω από το σχολείο μας, προσπαθώντας πάντοτε να αξιοποιήσει τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις και ικανότητες των μαθητών.

Τελευταίες εμφανίσεις της χορωδίας μας ήταν: στα 42α Δημήτρια συμμετέχοντας στην παράσταση «συν Αθηνά ….βάλε και συ το χεράκι σου», στα εγκαίνια του Νηπιαγωγείου του κολεγίου μας, στο Χριστουγεννιάτικο bazaar, στην παράσταση "la bouche a noel" που παρουσιάστηκε στο κολέγιο μας, άλλά και στο θέατρο «Άνετον», και στην ημερίδα νηπιαγωγών του νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κολεγίου.

Mουσική προπαιδεία

Η Μουσική Προπαιδεία είναι το Νηπιαγωγείο της Μουσικής!

Στόχοι του μαθήματος είναι:

- να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική μέσα από το μουσικοκινητικό παιχνίδι

- να βιώσουν και να μάθουν όλες τις βασικές μουσικές έννοιες

- να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν -εφόσον το επιθυμούν - την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου

Στο μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα εξής αντικείμενα:

- Ατομικό και ομαδικό παίξιμο στο μεταλλόφωνο και τα κρουστά

- Ομαδικό τραγούδι και σολφέζ

- Ρυθμική αγωγή

- Ενεργητική μουσική ακρόαση

- Οργανογνωσία

- Εισαγωγή στη φλογέρα

Εργαστήρι ζωγραφικής

Η επιθυμία κάποιων παιδιών αλλά και γονέων για περισσότερη καλλιτεχνική ενασχόληση μας οδήγησαν στη δημιουργία ενός καινούριου club που θα λειτουργεί στα πλαίσια της «Ζώνης Δραστηριοτήτων» από τη σχολική χρονιά 2008-2009, ανεξάρτητα από το μάθημα των καλλιτεχνικών του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Στο club «Εργαστήρι ζωγραφικής», εκτός από τη ζωγραφική με διάφορα υλικά και τεχνικές, τα παιδιά θα ασχολούνται και με κατασκευές στο χώρο, με υλικά που θα μπορούν να επεξεργαστούν ανάλογα με την ηλικία τους θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε γλυπτά.

Με τις κατάλληλες πληροφορίες και ερεθίσματα από την υπεύθυνη καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Άννα Δήμου, τα παιδιά θα ενθαρρύνονται να δημιουργούν, να καλλιεργούν τη φαντασία τους, να εκφράζονται ανεξαρτήτως ταλέντου και ιδιαίτερων κλίσεων, πράγμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Σκάκι

Στο πλαίσιο της Ζώνης Δραστηριοτήτων του Σκακιού τα μαθήματα γίνονται κάθε μέρα 1.35’ μ.μ. – 2.35’ μ.μ. και περιλαμβάνουν θεωρία, ασκήσεις και αγώνες σκάκι. Τα μαθήματα γίνονται στις αίθουσες της βιβλιοθήκης του σχολείο.

Απόδειξη του καλού επιπέδου των μαθητών μας είναι τα κύπελλα και τα μετάλλια που κερδίζουν οι μαθητές μας στους ετήσιους σχολικούς αγώνες.

Μπαλέτο

Ο κλασσικός χορός, το μπαλέτο, είναι η καταλληλότερη μορφή τέχνης για τη διαπαιδαγώγιση των παιδιών γιατί καλλιεργεί συγχρόνως το σώμα και την ψυχή. Το μπαλέτο γεννά το ενδιαφέρον για την τέχνη, το κομψό και το τέλειο. Διδάσκει την οργάνωση, ξυπνά το αίσθημα της συνέπειας, βοηθά τα παιδιά να θυμούνται λεπτομέρειες ευκολότερα και ταχύτερα. Μάλιστα, ο κλασσικός χορός, αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Η κλασσική μουσική που το συνοδεύει χαρίζει ηρεμία στο πνεύμα και συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία των παιδιών.

Σκοπός του club του μπαλέτου είναι να διασκεδάσουν τα παιδιά μέσα από το χορό ακούγοντας κλασικά και σύγχρονα ακούσματα, να μάθουν το ρυθμό, τη βασική στάση του σώματος και βασικές θέσεις του μπαλέτου.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μαθαίνουν τα παιδιά κλασικές κινήσεις μπαλέτου και ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών, των χεριών, και του κορμού.

 

Το club του μπαλέτου και της ρυθμικής συμμετέχει δύο φορές μέσα, στη σχολική χρονιά, σε εκδηλώσεις του σχολείου, δίνοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα παιδιά, όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και να καταφέρουν να συνεργαστούν με επιτυχία σαν ομάδα.

 

Σκοπός του club αυτού είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα μπαλέτου, από μαθήτριες οι οποίες παρακολούθησαν τουλάχιστον για τρία χρόνια, μαθήματα εντός ή εκτός σχολείου, με στόχο τη συμμετοχή της ομάδας αυτής σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι σύλλογοι και φορείς της πόλης μας.

Μοντέρνος Χορός

 

Χαρά, διασκέδαση, εκφραστικότητα, συνεργασία, δημιουργικότητα και πάνω από όλα ΧΟΡΟΣ. Ο όμιλος μοντέρνου χορούαπευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Διδάσκονται διάφορα είδη χορού όπως hip-hop, σύγχρονος χορός, τζαζ.

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη όλων των εκφραστικών μέσων του σώματος με μια σειρά κινητικών παιχνιδιών και ασκήσεων, που αναπτύσσουν ευλυγισία, δύναμη, εκφραστικότητα, πλαστικότητα των κινήσεων, ρυθμό αλλά και φαντασία και δημιουργικότητα. Όλα αυτά καλλιεργούνται μέσα από σύγχρονα και μοντέρνα μουσικά ακούσματα που υποστηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών.

Η συμμετοχή των παιδιών του ομίλου σε διάφορες εκδηλώσεις μέσα και έξω από το σχολείο, είναι πολλαπλή κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Την περασμένη χρονιά, εκτός από τις καθιερωμένες παρουσιάσεις (Χριστούγεννα, επιδείξεις) τα παιδιά συμμετείχαν και στην μεγάλη παράσταση του σχολείου μας "Συν Αθηνά...βάλε και συ το χεράκι σου" για τον εορτασμό των 120 χρόνων του κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, καθώς και στο 10ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου και προκρίθηκαν μέσα στις 20 καλύτερες ομάδες απο τις 60 που συμμετείχαν. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία τους στον χώρο της έκθεσης στο "KID AND FUN".

Θεατρικό Παιχνίδι

Το Θεατρικό παιχνίδι είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων έκφρασης που πραγματοποιείται μέσω του λόγου, της κίνησης, είτε με το συνδυασμό τους.

Με το θεατρικό παιχνίδι εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τη φαντασία μας, επικοινωνούμε και δραστηριοποιούμαστε σε μεγάλο βαθμό. Ανακαλύπτουμε δυνατότητες που έχουμε, πειραματιζόμαστε και εξερευνούμε. Μαθαίνουμε να ελέγχουμε το σώμα μας, τα συναισθήματά μας και κατά συνέπεια τις ευαισθησίες μας, αναπτύσσουμε το λόγο μας και κοινωνικοποιούμαστε.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ομίλου περιλαμβάνει :

- Γνωριμία/ Συναισθηματική έκφραση
- Ατομικές και ομαδικές ασκήσεις
- Παιχνίδια εμπιστοσύνης-χαλάρωσης
- Αυτοσχεδιασμοί
- Παντομίμα
- Αναπαράσταση παραμυθιού
- Δραματοποίηση

CLUBS 2017 - 2018

Η «Ζώνη Δραστηριοτήτων» προσφέρει στους μαθητές ποικιλία δραστηριοτήτων, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα αθλητικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά τους ενδιαφέροντα.

Club Α' Δημοτικού

Club Β' Δημοτικού

Club Γ'-Δ' Δημοτικού

Club E'-Στ' Δημοτικού

Διαγωνισμός Ορθογραφίας '18

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός Αγγλικών '18

4ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά

- Διαβάστε περισσότερα

- Αποτελέσματα Διαγωνισμού
- Βράβευση 2018

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007