UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Εκδρομή της Γ’ τάξης στο σπήλαιο των Πετραλώνων

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή που πήγαμε στο σπήλαιο των Πετραλώνων, είδαμε πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας και πώς αντιμετώπιζαν την καθημερινότητα τους.

Ύστερα από αυτή την εκδρομή, αποφασίσαμε να περιγράψουμε πως θα περνούσε μία μέρα μας αν ζούσαμε στην νεολιθική εποχή.

Γεωργία Μαναβή Γ’2

Γεια! Είμαι η Ραφ, είμαι εννιά χρονών. Ζω με την οικογένειά μου σε ένα μικρό χωριό.

Ο μπαμπάς μου φτιάχνει πολλά αγγεία και τα ανταλλάσσει. Η μαμά μου σπέρνει τα χωράφια και όταν γυρνάει σπίτι φέρνει καρπούς, ξύλα, φρούτα και σπόρους για να φάμε. Εγώ φτιάχνω εργαλεία από κόκαλα ζώων. Αυτά τα εργαλεία τα χρειαζόμαστε για να σκοτώνουμε τα ζώα, να παίρνουμε το δέρμα τους και να τα τρώμε.

Εμείς στο χωριό μου πιστεύουμε σε μία θεά που τη λέμε θεά-μητέρα. Αυτή είναι η θεά που προστατεύει τα ζώα για να μπορούν να γεννούν τα μικρά τους. Αυτή η θεά προστατεύει και κάτι ακόμα, τα χωράφια, για να μπορούν να βγάζουν καρπούς και σπόρους. Για να ευχαριστήσουμε τη θεά-μητέρα της φτιάχνουμε αγαλματάκια από πέτρα.

Στο τέλος της ημέρας καθόμαστε γύρω από τη φωτιά και συζητάμε πώς περάσαμε τη μέρα μας.

Δανάη Τουλούμη Γ2

Γεια σας! Με λένε Οβελίξ και είμαι εννιά ετών. Ζω σε μια σπηλιά με τον πατέρα μου, που είναι ο αρχηγός της φυλής μας, με τη μητέρα μου και την αδελφή μου.

Ο πατέρας μου έχει πάει για κυνήγι με τους υπόλοιπους κυνηγούς. Η μητέρα μου πήγε να μαζέψει βολβούς και φρούτα σε περίπτωση που το κυνήγι δε θα φτάσει. Η αδελφή μου, επειδή είναι μικρή, ήρθε μαζί μου για να παίξουμε τους κυνηγούς με τους φίλους μου. Α, να ο πατέρας μου που επέστρεψε απ’ το κυνήγι με ένα μαμούθ και κάτι άντρες που δεν είχα ξαναδεί. Ο πατέρας μου είπε πως ενωθήκαμε με μία άλλη φυλή.

Η μητέρα μου πήγε να φτιάξει ειδώλια για τη γιορτή της μητέρας-θεάς που θα γίνει το βράδυ και εγώ πήγα στο σοφό της φυλής να μου μάθει πώς φτιάχνονται τα εργαλεία και τα όπλα. Τα πήγα πολύ καλά και γι’ αυτό μου έδωσε ένα ειδώλιο για συγχαρητήρια. Τώρα πια θα έχουμε κι ένα ειδώλιο στη σπηλιά μας.

Κατά το βράδυ πήγαμε να γιορτάσουμε τη θεά της γονιμότητας και την ένωση μας με την άλλη φυλή. Όταν τελείωσε η γιορτή πήγαμε όλοι στις σπηλιές μας και χωθήκαμε κάτω από τα μαλλιαρά μας σκεπάσματα. Αυτή ήταν μια πολύ καλή μέρα αλλά η αυριανή ελπίζω να την ξεπεράσει!

Αργύρης Σαββόπουλος Γ1

Είμαι η Λινς και είμαι 9 χρονών. Ζω σε μια καλύβα με τον μπαμπά μου, τη μαμά μου και την μεγάλη μου αδελφή.

Ο μπαμπάς σήμερα έφυγε πολύ νωρίς για κυνήγι, για να πιάσει ένα ελάφι. Η μαμά μου μας ξύπνησε εμένα και την αδελφή μου για να πάμε να μαζέψουμε φρούτα και καρπούς από τα δέντρα.

Μετά πήγαμε να φτιάξουμε εργαλεία για τον μπαμπά. Πήραμε πολλές πέτρες και πολλά ξύλα. Γυρίσαμε κουρασμένοι κουβαλώντας πέτρες και ξύλα αλλά η δουλειά δεν τελείωσε εδώ. Όταν φτιάξαμε τα εργαλεία εγώ μάζεψα το λίπος του χτεσινού ζώου, κάρβουνα και λουλούδια. Ζύμωσα χώμα και νερό και έγινε λάσπη. Το έψησα στη φωτιά και του έδωσα σχήμα. Έπειτα, το χρωμάτισα με ωραία χρώματα.

Σήμερα το βράδυ έχουμε πολύ ωραία γιορτή για τη «Μητέρα θεά». Όλο το χωριό είναι εδώ. Η μαμά μου έχει ράψει πολύ ωραία ρούχα για τη γιορτή.

Ο μπαμπάς γύρισε στο σπίτι με ένα ελάφι. Γιάμι, ελάφι! Το ψήσαμε στη φωτιά και από πάνω του βάλαμε τα φρούτα και τους καρπούς. Αυτή η μέρα ήταν πολύ κουραστική αλλά τελείωσε με ένα ωραίο γεύμα.

Παναγιώτα Ιωσηφίδου Γ2

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023