UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η Γ’ τάξη του Δημοτικού μόνο με σταυρωμένα χέρια δεν έμεινε!

Αρχικά φτιάξαμε «Το λογοτεχνικό μας δέντρο» του οποίου τα φύλλα περιείχαν τα αγαπημένα μας παραμύθια και κάποιες πληροφορίες γι’ αυτά. Στη συνέχεια γράψαμε τα δικά μας παραμύθια, βάζοντας όλη μας τη φαντασία σε δράση. Τέλος είχαμε μια πολύ όμορφη συνάντηση με την κυρία Ανθή Γραμματικοπούλου, συγγραφέα του οικολογικού παραμυθιού «Ο Σωκράτης και το σιντριβάνι με τα χρωματιστά νερά». Ύστερα από αυτή τη μέρα, όλοι ήρθαν σε επαφή με τον συγγραφέα που κρύβουν μέσα τους, με πολύ μεγάλη επιτυχία!

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα κάστρο μακρινό, ζούσε μια κακιά, μα πολύ κακιά μάγισσα. Ήταν τόσο κακιά που όποιος περνούσε από το κάστρο της τον έπιανε και κατευθείαν τον φυλάκιζε.

Μια μέρα ο Δήμαρχος της πόλης, με τη γυναίκα του τη Μαργαρίτα, το γιο του τον Μπίλη και την κόρη του την Ελένη, πέρασαν από το κάστρο. Η μάγισσα τους είδε και θυμωμένη, καβαλώντας το σκουπόξυλο της, κατέβηκε κάτω και τους απείλησε ότι αν δεν γίνουν σκλάβοι της, θα τους φυλάκιζε για πάντα στο κάστρο της, στην πιο παλιά και γεμάτη σκοτάδι φυλακή του πύργου της.

Εκείνοι αρνήθηκαν να γίνουν σκλάβοι της. Τότε η Μάγισσα πήρε τον Μπίλη, τον σήκωσε ψηλά με το μαγικό της ραβδί και πήγε να τον κλείσει στο κάστρο της. Εκείνη τη στιγμή όμως πέρασε από εκεί μια όμορφη βασιλοπούλα, που ονομαζόταν Γλυκούλα και είχε και ένα πιστό άλογο τον Πολύτιμο, και όρμησε να σκοτώσει τη Μάγισσα με ένα ξίφος. Εκείνη φοβήθηκε και υποσχέθηκε στη βασιλοπούλα να αφήσει την οικογένεια του Δημάρχου ήσυχη και να ελευθερώσει όσους είχε φυλακίσει στο κάστρο της.

Τέλος η οικογένεια ευχαρίστησε τη βασιλοπούλα και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Νίκος Νικολέτος Γ1

ΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια πανέμορφη πόλη, η Λιλιπούπολη, που παντού γύρω υπήρχαν όμορφα λουλούδια.

Εκεί ζούσε ο κυρ-Δημήτρης με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, τη Ρουλίτσα και τον Κοντορεβυθούλη και η καλή μάγισσα Γλυκούλα. Η ζωή κυλούσε ήρεμα, μέχρι που η μάγισσα Γλυκούλα αποφάσισε να πάει διακοπές. Μόλις όμως έφυγε, ήρθε στην πόλη η αδελφή της, η κακιά μάγισσα Φρικαντέλα και το χωριό άλλαξε. Τα λουλούδια μαράθηκαν και σταμάτησαν να κυκλοφορούν άνθρωποι στην πόλη.

Μέχρι να γυρίσει η Γλυκούλα, η κακιά μάγισσα είχε πάρει σχεδόν όλα τα γλυκά από την πόλη. Όμως η Γλυκούλα γρήγορα ανακάλυψε τι είχε γίνει, κοιτώντας από την μαγική της σφαίρα, και ξεκίνησε αμέσως για τη Λιλιπούπολη.

Όταν έφτασε είδε την αδελφή της και της είπε να δώσει πίσω όλα τα γλυκά και να δώσουν τα χέρια, γιατί αν ήθελε μπορούσε να την μαγέψει. Αυτή δέχτηκε και τελικά έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Δημήτρης Μανουσακίδης Γ1

Η Ονειρούπολη με τους μαγεμένους κατοίκους.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μάγισσα που όλοι τη φώναζαν Κακομουτσουνιασμένη. Επειδή όμως τη λέγανε έτσι, η μάγισσα θύμωσε και αποφάσισε μια μέρα να στερήσει σε όλους τους ανθρώπους τη φωνή τους. Κανείς πια δε θα την αποκαλούσε έτσι. Άρχισε λοιπόν να περνάει από χώρα σε χώρα και να μαγεύει τους ανθρώπους.

Κάποτε, έφτασε σε μια χώρα που την έλεγαν Ονειρούπολη. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί ήταν καλοί, έξυπνοι και τίμιοι και είχαν όλοι γλυκιά και όμορφη φωνή. Η μάγισσα πήγε και κρύφτηκε πίσω από ένα σπίτι και περίμενε να περάσει κανένας καλός άνθρωπος να τον μαγέψει. Την ώρα εκείνη, έτυχε να περνά μια οικογένεια.

Η μάγισσα πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά τους. Όλοι τρόμαξαν μόλις την είδαν, γιατί είχαν ακούσει για τον τρόπο που η μάγισσα κατέστρεφε τους ανθρώπους. Η μάγισσα σήκωσε το μαγικό της ραβδί και είπε: « Άνθρωποι καλοί, χάστε αμέσως τη γλυκιά και καλή σας φωνή!» Αμέσως έχασαν όλοι τη φωνή τους και η ζωή τους άλλαξε μονομιάς. Δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να φωνάξουν, να γελάσουν. Σύντομα, το ίδιο συνέβη και στους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Δεν ακουγόταν τίποτε σ’ ολόκληρη την Ονειρούπολη παρά μόνο το τσιριχτό γέλιο της μάγισσας.

Ξάφνου, ακούστηκε ποδοβολητό αλόγου. Ήταν η καλή νεράιδα που προστάτευε την Ονειρούπολη και είχε έρθει να βοηθήσει τους κατοίκους της. Η νεράιδα, μόλις συνάντησε τη μάγισσα της είπε: « Δώσε τους φωνή, αλλιώς θα νιώσεις στην καρδιά σου το μαγικό μου , δυνατό σπαθί!» Η μάγισσα δέχτηκε να ξαναδώσει φωνή στους ανθρώπους γιατί κατά βάθος ήξερε κι αυτή, πως το καλό νικάει πάντα το κακό.

Έτσι, οι κάτοικοι της Ονειρούπολης , άρχισαν και πάλι να μιλούν, να φωνάζουν, να γελούν και να τραγουδούν. Κι ενώ η κακιά μάγισσα νόμιζε πως θα της φερθούν με το χειρότερο τρόπο, έγινε ακριβώς το αντίθετο: την κάλεσαν να μείνει για πάντα κοντά τους και τη συγχώρεσαν για όσα τους είχε κάνει. Η μάγισσα όμως έφυγε ντροπιασμένη και μετανιωμένη και δεν τόλμησε ποτέ να ξαναπατήσει το πόδι της στην Ονειρούπολη.

Ειρήνη Μπάμνιατζη Γ2΄

Οι νεράιδες που έσωσαν τη Μαγικούπολη.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν η Μαγικούπολη. Ήταν μια πόλη μαγική όπου όλα τα παραμύθια ζωντάνευαν. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί όλη μέρα γλεντούσαν, γελούσαν και ποτέ μα ποτέ, δεν έκλαιγαν.

Ξαφνικά, την ώρα που διασκέδαζαν, εμφανίστηκε μια άσχημη και πολύ κακιά μάγισσα που τους είπε: « Είμαι η μάγισσα Μύτη-Μύτη. Με θυμάστε;» Όλοι τρόμαξαν και τα γλέντια σταμάτησαν αμέσως. Τότε η μάγισσα συνέχισε:« Ήρθα για να πάρω εκδίκηση για την εξορία μου από τη Μαγικούπολη! Χα, χα, χα, χα!» Τότε σήκωσε το μαγικό της ραβδί και μεταμόρφωσε όλους τους κατοίκους σε… γουρούνια! Μόνο ένα μικρό κοριτσάκι ξέφυγε κι έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από τη γειτονική Νεραϊδούπολη. Εντωμεταξύ, στη Μαγικούπολη όλοι έκλαιγαν και ικέτευαν τη Μύτη-Μύτη να τους ξαναδώσει πίσω την ανθρώπινη μορφή τους αλλά μάταια.

Ο καιρός περνούσε αλλά μια όμορφη μέρα που η μάγισσα έκανε ηλιοθεραπεία απολαμβάνοντας την εκδίκησή της, εμφανίστηκε επιτέλους ο στρατός της Νεραΐδούπολης. Αρχηγός των νεράιδων ήταν η βασίλισσα Ελευθερία που ήταν η πιο καλή νεράιδα που υπήρξε ποτέ. Φορούσε ένα πράσινο φόρεμα, πράσινο καπέλο και είχε πορτοκαλί, μακριά, μαλλιά. Έφτασε καβάλα στ’ άσπρο άλογό της, τον Κεραυνό.

Οι νεράιδες συνέλαβαν την κακιά μάγισσα και την ανάγκασαν να λύσει τα μάγια. Μετά, της έσπασαν το μαγικό της ραβδί για να μην μπορεί να ξανακάνει κακό και την έκλεισαν στο μπουντρούμι.

Οι κάτοικοι της Μαγικούπολης ευχαρίστησαν την καλή νεράιδα Ελευθερία και το στρατό της και τους κάλεσαν να φάνε και να γλεντήσουν όλοι μαζί. Από τότε, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Στέφανος Παππάς Γ2΄

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023