UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Γαλλικό Τμήμα – Θεατρική αγωγή

2015 «Cyrano de Bergerac»

Cyrano de Bergerac, mai 2015

 

Αυτός είναι ο τίτλος της καινούργιας Θεατρικής Παράστασης του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών!

Oι Auditions ολοκληρώθηκαν και από τον Σεπτέμβριο 2014, ο Γαλλόφωνος Θεατρικός Όμιλος του Κολεγίου μας αναλαμβάνει δράση!

Η συνέχεια και οι λεπτομέρειες … επί σκηνής, τον Μάιο 2015!!!

 

2015 «Homo Informaticus»

Ο Γαλλόφωνος Θεατρικός Όμιλος του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι πλέον ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ερασιτεχνικού Θεάτρου για Νέους «Artdrala» και θα ταξιδέψει, τον Απρίλιο 2015, στη Γάνδη του Βελγίου, με την παράσταση HOMO INFORMATICUS, για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Εφηβικού Θεάτρου!

2013 - «Homo Informaticus »

Aυτός είναι ο τίτλος της καινούργιας Θεατρικής Παράστασης, που θα πραγματοποιηθεί τη σχολική χρονιά 2012-2013, από τη Γαλλόφωνη Θεατρική Ομάδα του Κολεγίου μας!

Η συνέχεια και οι λεπτομέρειες … επί σκηνής!!!

 

2011 - 9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ SARDENT

                  

                        ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΣΑΛΙΑΝΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Από τις 30 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου 2011, η γαλλόφωνη θεατρική ομάδα του Ελληνογαλλικού Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, Les Lasalliens, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου, στο Sardent της Γαλλίας, με το θεατρικό έργο “Le Malade Imaginaire”, που προσαρμόστηκε σε απλουστευμένα γαλλικά και σκηνοθετήθηκε από την Πηνελόπη Σταυρίδου, καθηγήτρια γαλλικών του Κολεγίου.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ προσέφερε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να βρεθούν για μια βδομάδα σε γαλλόφωνο περιβάλλον, να εκφραστούν θεατρικά στη γαλλική γλώσσα με πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, να μάθουν τις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής διαδραστικά και να κάνουν πολλούς και νέους φίλους!

17 μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, συνοδευόμενοι από τον Fr.Nicolas Πρίντεζη, την κ. Άσπα Δολιώτη και την κ. Πηνελόπη Σταυρίδου, έζησαν μαζί μια ανεπανάληπτη εμπειρία!

Η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, τα εργαστήρια θεάτρου, οι αγώνες αυτοσχεδιασμού, η συμμετοχή στη δική τους παράσταση, οι συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πολλές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές δραστηριότητες έκαναν την παραμονή τους μοναδική και αξέχαστη!

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης, το κοινό αποθέωσε την ελληνική θεατρική ομάδα, χειροκροτώντας ασταμάτητα την ώρα της απονομής των αναμνηστικών βραβείων. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ελληνική θεατρική ομάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ!

Για περισσότερες πληροφορίες: www.theatrenfant.fr

Το ταξίδι της επιστροφής είχε και μια ακόμη έκπληξη για τη θεατρική ομάδα: μια μεγάλη στάση στο Παρίσι, για μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα με bateau-mouche και για μια επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ!

Αναμνήσεις μαθητών της Θεατρικής Ομάδας «Les Lasalliens»

Η φιλοξενία που μας προσέφεραν στη Γαλλία ήταν πολύ θερμή. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το γαλλικό φαγητό και το κρύο θα μας μείνουν αξέχαστα. Επίσης, μ’ άρεσε που μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ωραίες παραστάσεις και να δεθούμε με παιδιά από άλλες θεατρικές ομάδες.

Γιάννης Μέλφος

Η θεατρική μας ομάδα έζησε μια μοναδική εμπειρία στη Γαλλία και εμείς γνωρίσαμε νέους φίλους και επικοινωνήσαμε μαζί τους στα γαλλικά. Μείναμε 6 μέρες αλλά πέρασα τόσο όμορφα που μου φάνηκαν σαν 1 μέρα.

Μαρία Παύλου

Η ευκαιρία που μας δόθηκε να επισκεφτούμε τη Γαλλία ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου. Είχε πολύ πλάκα και γέλιο και περάσαμε τέλεια παρά το κρύο και τα χιλιάδες έντομα μέσα και έξω απ’ τη σκηνή.

Παρασκευή Χουρτσίδου

Στη Γαλλία ήμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα, εξασκήσαμε τα Γαλλικά μας και δοκιμάσαμε καινούρια φαγητά. Αυτό το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο.

Σοφία Μάλλη

Όλα ήταν πολύ ωραία… γνωρίσαμε καινούρια άτομα από όλα τα μέρη της Γαλλίας. Περάσαμε φανταστικά.

Κωνσταντίνα Γκόγκα

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, είχαμε πολύ καλή ομάδα και γίναμε μια μεγάλη παρέα! Γνωρίσαμε άλλα παιδιά και μιλήσαμε γαλλικά…

Βίκυ Ιακωβάκη

Περάσαμε τέλεια! Εύχομαι σε τρία χρόνια να ξαναγίνει το Φεστιβάλ και να ξαναπάω.

Νικολέτα Λάκκα

Ήταν υπέροχα! Γνωρίσαμε πολλά παιδιά αλλά και όμορφα κορίτσια από τη Γαλλία! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Απόστολος Κυρκιμτζής

Ήταν καταπληκτική εμπειρία! Γνωρίσαμε νέα άτομα και μιλήσαμε γαλλικά. Εύχομαι να ξαναπάμε.

Γιάννης Παπαβασιλείου

Περάσαμε πολύ ωραία και δεθήκαμε σαν ομάδα!

Νίκος Στεργιόπουλος

Η εμπειρία μας ήταν καταπληκτική, ήρθαμε σε επαφή με γαλλόφωνους. Παρακολουθήσαμε θέατρο στα Γαλλικά και έτσι αποκτήσαμε ακούσματα. Τέλος κάναμε περιήγηση στο δάσος και ήρθαμε σε επαφή με τη φύση!

Αναστάσης Δασύρας

Δεν περιγράφεται η φιλοξενία και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από αυτή την εκδρομή. Κοιμηθήκαμε σε σκηνές μαζί με τους φίλους μας και ανακαλύψαμε τα μυστικά της φύσης.

Μαρία Γκίγκη

Η επαφή με το διαφορετικό, η γνωριμία με νέους ανθρώπους και με έναν καινούριο τρόπο ζωής μας βοήθησαν να γίνουμε πιο ανοιχτοί. Ήταν μια εμπειρία ζωής.

Στάθης Λυμπέρης

Οι σκηνές ήταν πολύ ωραίες, αν και έκανε πολύ κρύο!

Δημήτρης Καραγιάννης-Καρούσος

Την εμπειρία αυτή δε θα την ξεχάσω ποτέ. Κάναμε νέους φίλους, δοκιμάσαμε νέες γεύσεις και περάσαμε καταπληκτικά!

Μαρία Παλλασίδου

Φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε καταπληκτικές στιγμές. Ελπίζω να μας ξανατύχει ένα τέτοιο ταξίδι και να πάρουμε μέρος σε μια καινούρια θεατρική παράσταση!

Ιωάννα Χατζηιωαννίδου

Τι είναι το φεστιβάλ “escapade”;

Ευκαιρία για νέες γνωριμίες.

Συνάντηση πολιτισμών.

Κρύο πολύ, κρύο.

Αναγνώριση της προσπάθειάς σου.

Παντοδυναμία του θεάτρου.

Αδελφικότητα.

Νίκη είναι η συμμετοχή.

Τρομερή εμπειρία.

Κατερίνα Μπελλή

2010 - « Le Malade Imaginaire »

Η θεατρική παράσταση που ανέβασαν την Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010, οι μαθητές της έκτης Δημοτικού του Ελληνογαλλικού Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, « O κατά φαντασίαν ασθενής », στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ! Οι ξεκαρδιστικές ερμηνείες των μαθητών, τα επιβλητικά κοστούμια, η υπέροχη μουσική και ο χορός, τα σκηνικά και η σκηνοθετική επιμέλεια της καθηγήτριάς τους, κ. Πηνελόπης Σταυρίδου,  ενθουσίασαν και μάγεψαν  το κοινό, χαρίζοντάς του μοναδικές στιγμές γέλιου και διασκέδασης. Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Διευθύντρια του Κολεγίου μας, κα Σταυρούλα Κανελλοπούλου,  με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας στη Σύμβουλο Γαλλικής γλώσσας Κεντρικής  Μακεδονίας, κα Χρυσάνθη Ινάχογλου, για τη βράβευσή της από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα ως  Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, καθώς και για τη συμπαράσταση και στήριξή της στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών του Κολεγίου, σε ό,τι αφορά εκπαιδευτικά ζητήματα της γαλλικής γλώσσας .

Η παράσταση  πραγματοποιήθηκε και στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (έδρα Θεσσαλονίκη) , τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - Νεολαίας  του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντασσόταν  στις επίσημες εκδηλώσεις εορτασμού της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τη πρωτοβουλία  του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου. (έδρα Θεσσαλονίκη)

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα έγινε δεκτή, ύστερα από αίτηση, να συμμετάσχει στα 45α ΔΗΜΗΤΡΙΑ, στις 6 Οκτωβρίου και είναι υποψήφια να συμμετάσχει στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου, τον Ιούλιο 2011 στο Sardent της Γαλλίας!

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις καθηγήτριές τους! Το θεατρικό σανίδι σας περιμένει και πάλι να λάμψετε και να μαγέψετε το κοινό!΄

2008 - «De la bûche à…Noël»  

Μία εκπληκτική θεατρική παράσταση, με τον τίτλο «De la bûche …à Noël» ανέβηκε από το Γαλλικό Τμήμα του Κολεγίου Δελασάλ. Μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού αλλά και της Α' Γυμνασίου συμμετείχαν στο θεατρικό αυτό δρώμενο μαζί με τη χορωδία του σχολείου. Το έργο γραμμένο στα γαλλικά και στα ελληνικά από την καθηγήτρια γαλλικών κ.Σταυρίδου Πηνελόπη μιλά για τη ζωή και τα έθιμα Ελλήνων και Γάλλων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Περιλαμβάνει επίσης συνταγές μαγειρικής, με εξαίσιες δημιουργίες από «σπουδαίους» σεφ… της ελληνικής και γαλλικής κουζίνας. Μετά την παράσταση ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ, όπου οι προσκεκλημένοι γεύτηκαν τις φοβερές αυτές σπεσιαλιτέ…

Η παράσταση επαναλήφθηκε το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009 στις 19:00 στο θέατρο «Άνετον» ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής ΒΕ  Πτυχιούχων Πανεπιστημίου.

2008 - «Les Trois Mousquetaires»

Ένα απόσπασμα από τους τρεις σωματοφύλακες, δραματοποιήθηκε για να παρουσιαστεί στην τελετή αποφοίτησης 2008.

Ένα κλασικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Alexandre Dumas αναβιώνει στη σκηνή του Κολεγίου μας! Περιπέτεια, αγωνία και δράση, σε συνδυασμό με πολύ καλές ερμηνείες, ολοκληρώνουν ένα πολύ ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα!

2007 - «Le petit Nicolas » 

Στις 13 Ιουνίου 2007, στο πλαίσιο της τελετής Αποφοίτησης της ΣΤ’ τάξης, ανεβάσαμε δύο από τις πολλές περιπέτειες του Μικρού Νικόλα. Το κοινό αποθέωσε τους μικρούς μας ηθοποιούς, χαρίζοντάς τους απλόχερα ένα δυνατό χειροκρότημα!

 

2006 - «Les irréductibles»

Την χρονιά 2005-2006 είχαμε 45 παιδιά στην ΣΤ’ δημοτικού, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για να ανέβει μια σχολική παράσταση. Το πρόβλημα λύθηκε από κοινού με τους δασκάλους των δύο τμημάτων και τις συναδέλφους των αγγλικών. Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τα έργα: “Αστερίξ”και Οβελίξ, “Ρομπέν των Δασών” και “Δον Κιχώτη” και να ενσωματώσουμε και τις 3 παραστάσεις στην τελετή αποφοίτησης της ΣΤ΄.

Στο γαλλόφωνο έργο, λοιπόν, οι αγαπημένοι ήρωες μας Αστερίξ και Οβελίξ μαζί με τους υπόλοιπους Γαλάτες έσωσαν τη όμορφη Φαλμπαλά από τα χέρια των Ρωμαίων.

                                             Το εγχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία !

2005 - «Les lutins apprentis»

Oι μαθητευόμενοι καλικάντζαροι μας επισκέφθηκαν το Δεκέμβριο του 2005. Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς με το θεατρικό «Viens danser and sing with us» υπήρξε πολύτιμη κι έτσι η επιτυχία ήρθε γι άλλη μια φορά!

2004 - «Viens danser and sing with us tonight !».

Στις 26 Μαΐου 2004, η Στ΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου ανέβασε, για πρώτη φορά, μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση στα γαλλικά και στα αγγλικά. Το θέμα της παράστασης αφορούσε 2 Έλληνες τουρίστες που ταξίδεψαν στο Παρίσι και στο Λονδίνο αντίστοιχα με σκοπό να γευτούν την κουλτούρα, τα έθιμα και τις παραδόσεις των δύο λαών. Το συγκεκριμένο έργο ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού και Αγγλικού Τμήματος, η οποίαβραβεύτηκε το 2005 με το Ευρωπαικό Σήμα Γλωσσών.

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023