UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ερευνώντας…ονόματα!!!

Οι μαθητές της Δ’ Τάξης έκαναν έρευνα σχετική με το όνομά τους και συγχρόνως αποτύπωσαν και τα συναισθήματά τους για το όνομα που επέλεξαν οι γονείς τους.

ΜΑΡΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ

Μου αρέσουν και τα δυο ονόματά μου, γιατί πιστεύω ότι εκφράζουν την προσωπικότητά μου.

«Μαρία» είναι το όνομα της Παναγίας μας. Τα αρχικά αυτού του ονόματος εκφράζουν τα κύρια χαρακτηριστικά της:

Μ-αριάμ για την αγνότητά της

Α-ννα για την υπομονή της

Ρ-αχήλ για την ομορφιά της

Ι-ουδήθ για την πίστη της

Α-βιγαία για τη σοφία της

«Ειρήνη» είναι το πιο γλυκό όνομα του κόσμου, γιατί συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη.

Οι γονείς μου διάλεξαν το όνομα «Μαρία» για να ευχαριστήσουν την Παναγία και το όνομα «Ειρήνη» για να τιμήσουν την Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου που προστατεύει τις υποψήφιες μητέρες.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

«Ορέστης» σημαίνει ορεσίβιος, δηλαδή ορεινός κάτοικος. Είναι απλός, μετριόφρων και αγαπητός στην κοινωνία. Ο Ορέστης ήταν γιος του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας.

Πολύ μου αρέσει αυτό το όνομα. Οι γονείς μου έψαχναν περίπου ένα χρόνο, για να βρουν το όνομα που θα μου χάριζαν και τελικά το βρήκαν.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΠΟΥΝΙΔΗΣ

Το όνομά μου είναι Στέλιος. Προέρχεται από το «στύλος» που σημαίνει στήριγμα. Όπως και το χαμένο βαθιά στους μύθους όνομά μου, έτσι κι εγώ προσπαθώ πάντα να υποστηρίζω και να βοηθάω τους γύρω μου με αγάπη κι ενδιαφέρον! Η μόνη μου ανταμοιβή είναι το δικό τους χαμόγελο ευτυχίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Η μαμά και ο μπαμπάς με ονόμασαν «Γιάννη», γιατί είναι το όνομα του αγαπημένου παππού μου. Εκτός από την αγάπη για τον παππού, οι γονείς μου έχουν συνδέσει το όνομά μου με ένα δοξασμένο όνομα, του Γιάννη Μακρυγιάννη, ενός σπουδαίου αγωνιστή της επανάστασης του 1821, που είχε τη χαρά να δει ελεύθερη την πατρίδα του κι αγωνίστηκε πολύ γι’ αυτό.

Εγώ νιώθω περήφανος για το όνομα που μου έδωσαν οι γονείς μου, γιατί εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Το όνομά μου είναι Σοφία – Μαρία. Το Σοφία σημαίνει τη σοφία του Θεού. Επίσης, υπήρχε και η Αγία Σοφία με τις τρεις κόρες της, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη. Έζησαν στη Ρώμη το 117 – 138 μ.Χ. Εκεί τις συνέλαβαν ως Χριστιανές και οδηγήθηκαν στο θάνατο. Η εκκλησία τις τιμά στις 17 Σεπτεμβρίου.

Με λένε Ελένη. Γιορτάζω στις 21 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Η Αγία Ελένη ήταν Ρωμαία αυτοκράτειρα. Βαφτίστηκε χριστιανή και επηρέασε και το γιο της να γίνει χριστιανός. Ανακάλυψε στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό και έχτισε ναούς σ’όλη την Παλαιστίνη.

Άλλη γνωστή Ελένη ήταν η Ελένη της Σπάρτης, γνωστή ως Ωραία Ελένη. Ήταν βασίλισσα της Σπάρτης, γυναίκα του Μενέλαου. Την ερωτεύτηκε το βασιλόπουλο της Τροίας , ο Πάρης, που την έκλεψε και το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για τον Τρωικό πόλεμο.

Το όνομά μου είναι Κατερίνα ή, αν θέλετε, Κάτια, Κατιούλα, Αικατερίνη, Καίτη και άλλοι τόσοι τύποι σε πολλές άλλες γλώσσες του κόσμου. Λέγεται ότι προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη Καθαρή. Είναι ένα εύηχο και γλυκό όνομα , για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια. Γιορτάζω στις 25 Νοεμβρίου τιμώντας τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. Ήταν μια πολύ όμορφη και μορφωμένη κοπέλα που μαρτύρησε , για να μην απαρνηθεί την πίστη της στο χριστιανισμό.

Το όνομά μου προέρχεται από τον Άγιο Πέτρο, που ήταν ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους , τιμώμενος ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές του χριστιανισμού. Το αρχικό όνομά του , που αλλάχτηκε από τον Ιησού σε Κηφά ( πέτρα ), ήταν Σίμων. Γιος Του Ιωνά , καταγόμενος από την Βησδαΐδα, ασκούσε, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά στην Καπερναούμ, όταν τον κάλεσε, μαζί με τον αδελφό του τον Ανδρέα, ο Ιησούς.

Θεοδώρα ήταν μία από τις πιο περίφημες και όμορφες αυτοκράτειρες του βυζαντίου, η σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η πολυτάραχη ζωή της έγινε θρύλος. Το όνομα αυτό προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις « θεός» και «δώρο» και συμβολίζει την πίστη στη ζωή.

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023