UNESCO Associated Schools

Εγγραφές 2024-2025

Διαβάστε περισσότερα για τις Εγγραφές του Σχολικού Έτους 2024-2025 εδώ.

Υποτροφίες 2023-2024

Διαβάστε περισσότερα για τις Υποτροφίες του Σχολικού Έτους 2023-2024 εδώ.

GDPR

Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων | Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 633 333
FAX. 2310 675 021

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Καριέρα στο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Ημερολόγιο

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η Γ' τάξη πάει Κρήτη!!!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, η Γ΄ Τάξη του Δημοτικού μας "πέταξε" στην Κρήτη, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά το Μινωικό πολιτισμό. Ξεναγήθηκαν στην Κνωσό, στη Φαιστό, στη Γόρτυνα αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και να εκφραστούν δημιουργικά χρησιμοποιώντας το λόγο και την κίνηση, με αναπαραστάσεις σκηνών απ’ την καθημερινή ζωή των Μινωιτών , αλλά και με θεατρικό παιχνίδι. Την τελευταία μέρα γνώρισαν από κοντά και την παράδοση της Κρήτης υφαίνοντας στον αργαλειό, φτιάχνοντας κομπολόι αλλά και χορεύοντας παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.

H εκδρομή αυτή αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για παιδιά αλλά και γονείς που περιμένουν με αγωνία την επόμενη…

      Βουτιές στις πισίνες του ξενοδοχείου.

image

  Αναπαράσταση ιερής πομπής στη θεά των Μινωιτών.

image

      Οι “άντρες” δουλεύουν στα χωράφια.

image

        Οι “γυναίκες” φέρνουν νερό από τη βρύση.

image


                                                             Τα παιδιά χορεύουν κρητικούς χορούς.

image

image

Περιγράφω μια μέρα στη Μινωική Κρήτη.

Γεννήθηκα στην Κνωσό και είμαι εννιά χρονών. Με λένε Πέτρο και μένω σε ένα σπίτι φτιαγμένο από πέτρα με τον πατέρα και τη μητέρα μου. Όπως όλοι οι άλλοι Μινωίτες , έτσι και εμείς φροντίζουμε να βγάζουμε τα προϊόντα που χρειαζόμαστε και προσέχουμε τη φύση. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι στην Κρήτη βασιλεύει η ειρήνη .

Το σπίτι που μένω είναι φτιαγμένο από γερή πέτρα, έχει δυο ορόφους και δυο δωμάτια. Επίσης έχει μεγάλες αποθήκες με μεγάλα πιθάρια , στα οποία αποθηκεύουμε τα σιτηρά , το μέλι , τους ξυρούς καρπούς και άλλα προϊόντα που παίρνουμε από τα χωράφια.

Ο πατέρας μου είναι τεχνίτης κοσμημάτων και φτιάχνει πανέμορφα κοσμήματα από χρυσό, αμέθυστους και λάπις λάζουλι . Αντίθετα η μητέρα μου ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού , δηλαδή υφαίνει διάφορα υφάσματα στον αργαλειό . Ο πατέρας μου φοράει μόνο ένα ύφασμα γύρω από τη μέση του που λέγεται ζώμα , ενώ η μητέρα μου φοράει ρούχα κομψά και πολυτελή. Όταν βγαίνω έξω να παίξω , φοράω τα καλά μου ρούχα και πολλά κοσμήματα που τα φτιάχνει ο πατέρας μου και η μητέρα μου.

Κάθε πρωί ξυπνάω , τρώω το πρωινό μου και πηγαίνω στο σχολείο. Το σχολείο μου βρίσκεται μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού. Το μεσημέρι γυρνάω στο σπίτι και τρώω γλυκά με μέλι φτιαγμένα από τα χεράκια της μητέρας μου. Τον ελεύθερό μου χρόνο παίζω με τους φίλους μου ζατρίκιο , πεσσούς και αστραγάλους που είναι τα αγαπημένα μας παιχνίδια.

Σταμπολίδης Πέτρος Γ΄1

 

                                                  Μια μέρα στη Μινωική Κρήτη

Γεννήθηκα στην Κνωσό και είμαι ο βασιλιάς Μίνωας. Μένω στο ανάκτορό μου που είναι φτιαγμένο από πωρόλιθο και ξύλα. Από τα μεγάλα δωμάτιά μου βλέπω τους καλούς και ευγενικούς υπηκόους μου να δουλεύουν στα ωραία και εύπορα χωράφια μου. Είναι τόσο ικανοποιητικό για έναν βασιλιά να έχει μια τόσο όμορφη πόλη.

Η γυναίκα μου καλεί τις φίλες της και συζητάνε για την πόλη μας. Τα παιδιά μου πηγαίνουν στο σχολείο τους μέσα στο ανάκτορο και αργότερα παίζουν πάλη. Ωστόσο κι εγώ απασχολούμαι με κάτι εκτός από το να κάθομαι στο θρόνο μου. Για παράδειγμα πρέπει να βλέπω την πρόοδο του εμπορείου μου, να προσέχω το λαό μου και να βλέπω τα προβλήματα της πόλης μου. Όμως πρέπει και να διασκεδάζω , όπως να παίζω ζατρίκιο με τα αδέρφια μου ή με τους φίλους μου. Επίσης είναι απαραίτητο να αφιερώνω λίγο χρόνο και για τη Μεγάλη Μητέρα και για να την τιμήσω πρέπει να κάνω γιορτές αλλά και θυσίες.

Σήμερα γιορτάζουμε τη Μεγάλη Μητέρα και προς τιμή της θα γίνουν οι αγώνες που ονομάζονται Ταυροκαθάψια. Είναι μια γιορτή όπου νέοι και νέες περιμένουν έναν ταύρο μέσα στην αρένα όπου πρέπει να πιάσουν τα κέρατά του και να πηδήξουν από πίσω του , χωρίς να πάθουν τίποτα. Τώρα σας αποχαιρετώ για να παρακολουθήσω τα θαυμάσια Ταυροκαθάψια.

Σπύρος Κουτσαλιάρης Γ΄2

Διαγωνισμός Αγγλικών '24

10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού



- Διαβάστε περισσότερα


- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

11ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

- Διαβάστε περισσότερα

«Καγκουρό» 2024


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2023