Στοιχεία σχολείου

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΛΑΣΑΛ"

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T.Θ.06–57010
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΤΗΛ. 2310 67.50.20
2310 67.43.96
FAX. 2310 67.50.21

elementary@delasalle.gr

Που θα μας βρείτε

Η εφημερίδα μας

Ημερολόγιο

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
 • Ρητορική και αντιλογία
 • Μελέτη
 • Ρομποτική
 • Αναγνωστήρι
 • Math.άτι.αριθμών
 • Γαλλόφωνα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης
 • Αγγλόφωνα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης
 • Γερμανικά
 • Μαγειρική τέχνη
 • Προμελέτη - Φύλαξη

19. Ρητορική και αντιλογία

Από τη σχολική χρονιά 2012-2013, λειτουργεί στο σχολείο μας ο  Όμιλος Ρητορικής και Αντιλογίας για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, τον οποίο αναλαμβάνει Φιλόλογος του Κολεγίου μας.

Τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν βασικές έννοιες της τέχνης του λόγου, να μάθουν τεχνικές πειθούς και να νιώσουν τη δύναμη που έχει ο λόγος τους. Μελετούν κείμενα επιχειρηματολογίας, δουλεύουν πάνω στα σημεία στίξης και στην οργάνωση των κειμένων τους και παίρνουν χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο παρουσίασης κειμένων και ομαδικής δουλειάς.


20. Μελέτη, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού στη Β΄ Ζώνη (15.00' – 16.30').

Το Δημοτικό «ΔΕΛΑΣΑΛ» προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριές του εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μετά το τέλος του επίσημου προγράμματος της σχολικής εκπαίδευσης και ενός εικοσάλεπτου διαλείμματος για ξεκούραση, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα Τμήματα Μελέτης. Στο διάλειμμα αυτό, το κυλικείο του σχολείου ετοιμάζει ειδικό υγιεινό μενού για τη σίτιση των μαθητών.

Στα Τμήματα Μελέτης, κύριος στόχος είναι να επιλύονται οι απορίες των μαθητών και των μαθητριών, να κατακτάται εις βάθος η διδακτέα ύλη και να ολοκληρώνονται οι κατ’ οίκον εργασίες. Για την επίτευξή του, διαμορφώνονται ολιγομελή τμήματα, ώστε οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης ενασχόλησης.

Τα τμήματα αυτά λειτουργούν καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, στις αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού, από τις 15.00΄ έως τις 16.30΄ (δύο διδακτικές ώρες). Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να τα παρακολουθούν καθημερινά ή τις ημέρες και ώρες που επιθυμούν. Στις 16.30΄, στο τέλος της 2ης διδακτικής ώρας της Μελέτης, υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης των μαθητών με σχολικά λεωφορεία.

Η ζώνη μελέτης στο Σχολείο μας εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.


21. Εκπαιδευτική Ρομποτική 

Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα – είναι γνωστό άλλωστε πως η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα, όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα και να υλοποιούν projects. Η ενασχόληση με τη Ρομποτική ενέχει δύο ειδών δραστηριότητες: μια κατασκευαστική και μια προγραμματιστική. Ως εργαλεία χρησιμοποιούνται στις Α΄ ,Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις του Δημοτικού τα πακέτα “WE DO”, και “WE DO 2”της γνωστής δανέζικης εταιρείας συναρμολογούμενων παιχνιδιών LEGO. Στις μεγαλύτερες τάξεις χρησιμοποιούνται τα πακέτα "LEGO MINDSTORMS".

Ο όμιλος Ρομποτικής του σχολείου μας αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση εκπαίδευσης, βασισμένη στην τεχνολογία ρομποτικής και οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης με LEGO αποκτούν την ικανότητα:
 • Να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρομπότ (Τεχνολογία).
 • Να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μηχανή, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά (ρόδες, άξονες, κινητήρες) (Τεχνολογία).
 • Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λογισμικό και προγραμματιστικές δομές, για να κινήσουν και να ελέγξουν την κατασκευή τους με κινητήρες και αισθητήρες (χρήση εικονοεντολών, εντολών ελέγχου, επανάληψης) (Πληροφορική).
 • Να γνωρίζουν και να αξιολογούν την προσφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου.
 • Να εργάζονται σε ομάδες, να υλοποιούν projects και να εναλλάσσουν ρόλους.
Η ανταπόκριση των μαθητών μας στον όμιλο της Ρομποτικής είναι μεγάλη  και, για τον λόγο αυτό, λειτουργούν ολιγομελή τμήματα για όλες τις τάξεις, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Ζώνη Δραστηριοτήτων.

Τα μαθήματα γίνονται στο εργαστήριο Ρομποτικής του Κολεγίου από ειδικευμένο καθηγητή (Μηχανικός Αυτοματισμών). Οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς Ρομποτικής της FLL και της WRO, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις, εντός και εκτός του σχολείου.


22. Αναγνωστήρι, η παιδική λέσχη βιβλίου (για τις Β΄& Γ΄ τάξεις)

Το «Αναγνωστήρι» είναι ο προθάλαμος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας. Προετοιμάζει τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης να ενσωματωθούν ομαλότερα στην επεξεργασία ενός λογοτεχνικού έργου, να μάθουν να σκέφτονται, να εκφράζονται, να εξασκούνται στην ανάγνωση και, το σημαντικότερο απ’ όλα, να αγαπούν το καλό λογοτεχνικό βιβλίο. Με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη, κάθε χρόνο,  όλα τα παιδιά του ομίλου διαβάζουν βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποίηση, παραδοσιακά παραμύθια, μυθολογία και αγαπημένα τους βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Σχολείου αλλά και από τις προσωπικές τους συλλογές.

23. «Math.άτι αριθμών» (για τις Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεις)

Όμιλος Μαθηματικών όπου τα παιδιά θα διδάσκονται νέους τρόπους για να «ιππεύουν» τους αριθμούς, δηλαδή να κατακτούν τα Μαθηματικά! Οι μαθητές με τη χρήση νέας τεχνολογίας αλλά και των παραδοσιακών μαθημάτων, θα  καλλιεργούν τις γνώσεις τους στα Μαθηματικά, μέσα από διάφορα φύλλα εργασίας και τεχνολογικές εφαρμογές, που θα σχετίζονται με αριθμούς και πράξεις.

Επιπλέον, το παραπάνω τμήμα θα έχει ως στόχο να αγαπήσουν τα παιδιά τα Μαθηματικά, να συνεργαστούν βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα, να συνδυάσουν τη μουσική με τους αριθμούς, δημιουργώντας δικές τους συνθέσεις, να μάθουν την Ιστορία των αριθμών, να χρησιμοποιήσουν τις πράξεις στην καθημερινή τους ζωή, να ετοιμάσουν δικά τους Μαθηματικά προβλήματα - κουίζ και να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους σε Μαθηματικούς διαγωνισμούς.


24. “L’atelier d’éveil au français” 
Το εργαστήρι της αφύπνισης στα Γαλλικά, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Tο σχολείο μας διοργανώνει, για όλους τους μαθητές του, ειδικά εργαστήρια αφύπνισης στα Γαλλικά, με γαλλόφωνο εμψυχωτή. “Dis-moi tout” για τους μαθητές των Α΄ και Β’ τάξεων, “Mot a mot” για τους μαθητές των Γ΄ και Δ’ τάξεων και το  “École de génies” για τους μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων. Πρόκειται για μαθήματα κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου στη γαλλική γλώσσα. Τα μαθήματα, διάρκειας δύο ωρών, θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο της απογευματινής ζώνης δραστηριοτήτων. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή.

Στόχος αυτών μαθημάτων είναι:
 • Να δώσουν στους μαθητές την ευκαιρία να βελτιώσουν και να εξασκήσουν τον προφορικό τους λόγο στα Γαλλικά.
 • Να βελτιώσουν την προφορά τους στη γαλλική γλώσσα.
 • Να έρθουν σε επαφή με τον γαλλικό πολιτισμό.
Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες κατανόησης και παραγωγής λόγου, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εξατομικευμένες δραστηριότητες, ανάλογες με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Οι μαθητές που θα τα παρακολουθήσουν δεν θα έχουν επιπλέον καθήκοντα για το σπίτι, δεν θα χρειαστούν κάποιο επιπλέον βιβλίο και, σε καμία περίπτωση, δεν θα προχωρούν στην ύλη, σε σχέση με τα πρωινά τμήματα.

Ειδικότερα, το Εργαστήρι “École de génies” απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μέσα σ’ ένα γαλλόφωνο περιβάλλον. Τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους κι εξοικειώνονται ακόμη περισσότερο με τη γαλλική γλώσσα. Κάθε μήνα, θα υπάρχει μια θεματική ενότητα κατασκευών («un projet d’art»), στο πλαίσιο της οποίας, τα παιδιά θα δημιουργούν, ακολουθώντας οδηγίες και υποδείξεις στη γαλλική γλώσσα. Τα υλικά που θα χρειαστούν για τις κατασκευές είναι ποικίλα, απλά και μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε βιβλιοχαρτοπωλείο, κατάστημα με είδη ζωγραφικής και κατασκευών, αλλά και στο σπίτι μας, καθώς θα χρησιμοποιηθούν πολλά ανακυκλώσιμα υλικά από συσκευασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κάθε μήνα υπάρχει μια θεματική ενότητα κατασκευών («un projet d’art»), στο πλαίσιο της οποίας, τα παιδιά δημιουργούν, ακολουθώντας οδηγίες και υποδείξεις στη γαλλική γλώσσα. Στις τρεις πρώτες συναντήσεις του μήνα, τα παιδιά θα ακολουθούν οδηγίες, επαναλαμβάνοντας βήμα προς βήμα κάθε στάδιο της κατασκευής, ώστε να αποκτήσουν οικειότητα με τα υλικά και τις τεχνικές. Στην τελευταία συνάντηση του μήνα, θα κληθούν να οραματιστούν τη δική τους εκδοχή της κατασκευής, είτε ατομικά, είτε σε ομάδες. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, θα επιλέγεται μια κατασκευή από τα παιδιά και τον συντονιστή του atelier και θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του σχολείου. Όλοι, γονείς και μαθητές, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, να πάρουν ιδέες, να φρεσκάρουν τα γαλλικά τους, να εκπλαγούν από τη δημιουργικότητα των παιδιών μας και, γιατί όχι, να δημιουργήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους!   


25. ΕΝGLISH CLUBS, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Μπορεί το μάθημα να φαίνεται «παιχνίδι», αλλά μέσα από τη διασκέδαση τα παιδιά μαθαίνουν και αφομοιώνουν, με τον καλύτερο τρόπο, την αγγλική γλώσσα!

ENGLISH PLANET (παιδιά Α’ και Β΄ Δημοτικού)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ: Η ιδανική ηλικία, για να αρχίσουν τα παιδιά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, είναι η ηλικία των έξι ετών, όχι όμως μαθαίνοντας κανόνες γραμματικής, αλλά μιλώντας την και ακούγοντάς την από έναν αυτόχθονα ομιλητή (native speaker). Με αυτόν τον τρόπο, τα Αγγλικά γίνονται μέσο επικοινωνίας και, κυρίως, διασκέδασης για τα παιδιά.

Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία του English Planet, ενός club που σκοπό έχει, μέσα από το παιχνίδι, να ενισχύσει και να αναπτύξει τις δεξιότητες της παραγωγής και της κατανόησης του προφορικού λόγου με βιωματικό τρόπο, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν γερές βάσεις στο listening & speaking,  τα οποία συχνά προβληματίζουν τους μαθητές.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, παιχνίδια μνήμης, projects, τραγούδια, εικαστικές δραστηριότητες και ψυχοκινητικά παιχνίδια, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα, ενώ την ίδια στιγμή παίζουν, επικοινωνούν και διασκεδάζουν.

Με την καθοδήγηση του εμψυχωτή, ο οποίος θα επικοινωνεί μόνο στα Αγγλικά, και δουλεύοντας ομαδικά και ατομικά, τα παιδιά αναπτύσσουν, τόσο το ομαδικό πνεύμα όσο και τις ατομικές τους δεξιότητες, αφομοιώνουν τη γλώσσα και την κουλτούρα που τη συνοδεύει, ενώ παράλληλα καλύπτονται όλοι οι μαθησιακοί στόχοι.

ENGLISH GALAXY (παιδιά Γ’ και Δ΄ Δημοτικού)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ: Το English Galaxy δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσουμε τους μαθητές μας, οι οποίοι πλέον προχωρούν στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Σκοπός του club είναι, μέσα από πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους, που ξεφεύγουν από τα πρότυπα της αυστηρά εκπαιδευτικής διδασκαλίας, τα παιδιά να αφομοιώσουν και να εμπεδώσουν όλα όσα μαθαίνουν στη σχολική τάξη, να καλύψουν τυχόν κενά που υπάρχουν  και, ταυτόχρονα, να διασκεδάσουν.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μέσα από εναλλακτικές δράσεις, όπως projects, μουσική, εικαστικά, χρήση πολυμέσων, εκπαιδευτικά και ψυχοκινητικά παιχνίδια, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τη σχολική ύλη με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο. Δουλεύοντας ατομικά αλλά και σε ομάδες, τα παιδιά ασκούνται χωρίς πίεση στον προφορικό λόγο και, ταυτόχρονα, κοινωνικοποιούνται αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας, ευγενούς άμιλλας και φιλίας.

Όλες οι δράσεις στηρίζονται πάνω στη διδακτέα ύλη του σχολικού προγράμματος. Μέσα από τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ο υπεύθυνος του προγράμματος θα επιβλέπει και θα καθοδηγεί τα παιδιά, έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας μόνο την αγγλική γλώσσα.


26. Γερμανικά, μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού (για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις)

Σας προσκαλούμε στο μάθημα της Γερμανικής Γλώσσας, ένα ξενόγλωσσο μάθημα, που δε στοχεύει μόνο στην εκμάθηση της γλώσσας, αλλά και στην επαφή με την ιστορία  και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τους ανθρώπους, καθώς και τη μουσική.

Τα μαθήματα του ομίλου πλαισιώνονται από διάφορες δραστηριότητες, όπως θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε Γερμανούς Λογοτέχνες, Bazaar παραδοσιακών γερμανικών προϊόντων και γερμανικής κουζίνας, ταξίδια στη Γερμανία και πολλά άλλα, που θα θέλαμε να σχεδιάζουμε μαζί με τα παιδιά, με μεράκι και δημιουργικότητα.

Στόχος μας είναι να αγαπήσουμε τη Γερμανική Γλώσσα και τον πολιτισμό της και να αποκτήσουμε τα απαιτούμενα Γερμανικά Πτυχία του GOETHE INSTITUT THESSALONIKI, ώστε να μας βοηθήσουν στη μελλοντική επαγγελματική μας ζωή.


26. Μαγειρική, δημιουργικό και νόστιμο παιχνίδι με τα "Ονειρομαγειρέματα" 
Τα "Ονειρομαγειρέματα" αποτελούν ένα δημιουργικό εργαστήρι μαγειρικής, ειδικά διαμορφωμένο για τους μικρούς μας μαθητές. 

Τα παιδιά φορούν ποδιά και σκούφο, μεταμορφώνονται σε επίδοξους σεφ και ανακαλύπτουν τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης. Μέσα από αυτή τη διασκεδαστική ενασχόληση, τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, ζωντανεύουν ήρωες από φαγητό, δημιουργούν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, υγιεινά σνακ και ροφήματα, έρχονται σε επαφή με φρέσκα λαχανικά απευθείας από τον λαχανόκηπο του σχολείου μας, πραγματοποιούν πικ - νικ και απολαμβάνουν τη νοστιμιά τους. 

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι τα παιδιά:
 • Να εξοικειωθούν με τον χώρο και τα εργαλεία της μαγειρικής.
 • Να αποκτήσουν συνείδηση για την ποιότητα του φαγητού και την εποχικότητα των υλικών.
 • Να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
 • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, οι οποίες βελτιώνουν την κινησιολογία τους.
 • Να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους.
 • Να εξασκηθούν στις γνωστικές περιοχές των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και όχι μόνο.
 • Να διασκεδάσουν με δημιουργικό τρόπο.
28. Προμελέτη – Φύλαξη
Στον όμιλο της προμελέτης, οι μαθητές χωρίζονται σε τμήματα ανά τάξη και προετοιμάζουν τις εργασίες που τους ανέθεσαν οι δάσκαλοί τους.  Υπεύθυνοι της προμελέτης είναι δάσκαλοι του σχολείου μας, που βοηθούν τα παιδιά και συνδράμουν σε κάθε απορία ή δυσκολία που αντιμετωπίζουν στα μαθήματά τους.

Διαγωνισμός Ορθογραφίας '18

«Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα»

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός Αγγλικών '18

4ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά

Διαβάστε περισσότερα

CLUBS 2017 - 2018

Η «Ζώνη Δραστηριοτήτων» προσφέρει στους μαθητές ποικιλία δραστηριοτήτων, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα αθλητικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά τους ενδιαφέροντα.

Club Α' Δημοτικού

Club Β' Δημοτικού

Club Γ'-Δ' Δημοτικού

Club E'-Στ' Δημοτικού

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ SID 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ


Το ξενόγλωσσο τμήμα του Κολεγίου μας βραβεύτηκε με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
2005 και 2007